Съюзът на Полша със САЩ не струва нищо.

Тази шокираща констатация направил не кой да е, а полският външен министър Радослав Шикорски, предаде ДПА. Той е известен като един от най-проамериканските политици в бившите комунистически страни.

Авторитеттното полско списание "Впрост" пусна в неделя извадки от негово изказване, записани тайно преди няколко месеца.

"Знаете, че полско-американският съюз не струва нищо", заявил Сикорски на тогавашния финансов министър Яцек Ростовски. "Напротив - той е вреден, създава фалшиво цувство за сигурност в Полша. Имаме конфликти с германците, с Русия и сме сигурни, че всичко е супер, защото сме направили услуга на американците. Ние сме губещи. Напълно губещи", продължава Сикорски в разговора.

Министърът бил тайно записан в края на янури или началото на февруари, заяви пред ДПА говорителка на сп. "Впрост". Това съвпаднало с масовите протести в съседна Украйна срещу проруския президент Виктор Янукович. Украйна бе разочарована от твърде бавния отговор на Запада на кризата, довела до падането на Янукович, анексирането на Крим от страна на Русия и избухването на проруски сепаратистки бунт в Източна Украйна.

Сикорски е един от възможните кандидати за наследник на британската баронеса Катрин Ащън за поста първи дипломат на Европейския съюз, припомня ДПА.

Само преди седмица сп. "Впрост" публикува извадки от друг тайно записан скандален разговор - между шефа на Централната банка Марек Белка и вътрешния министър Бартоломей Сенкевич. Двамата използват ругатнви по адрес на членове на правителството и на служители на банката. Белка пък иска да бъде махнат финансовият министър Ростовски, както всъщност и стана.

Правителствен говорител във Варшава отказа да коментира последната публикация. Той заяви, че коментар може да има само слез публикуването на пълния запис.

Същевременно плъзнаха спекулации кой е направил тайните записи. От "Впрост" твърдят, че това е работа на неназован бизнесмен.