Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че не вижда причина тя и екипът й да подават оставка заради изборната загуба от ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори в неделя. Причината - резултатите на БСП не просто са добри, а са най-добри от 2009 г. насам, отчете Нинова.

Тя изброи постиженията на левицата. Броят на депутатите от БСП този път е почти двоен в сравнение в 43-тия парламент. Към момента партията взема 80 места при 48 в предишното Народно събрание. Левицата получава мандати в области като Кърджали и Разград, което не се е случвало отдавна. Ръстът на подкрепата в София според изчисленията на Нинова е 15%, подобно е числото в областните градове, в по-малките населени места увеличението на подкрепата е 7-8 на сто. Резултатите на БСП с над 955 000 гласа били и по-добри от резултата в президентската кампания на първия тур.

"Внушението, че младите не харесват БСП, също е опровергано", декларира Нинова.

Тя обяви за "лъжливи" и версиите, че БСП залага на антиевропейска риторика и приведе като пример ръст на подкрепата сред българите, които живеят в чужбина, тъй като в градове в Италия, Великобритания и Германия, където имаше секции, БСП е първа политическа сила. 

"Въпреки загубата това е много голям успех за БСП. Консолидацията вляво е факт - "АБВ - Движение 21" взеха 1,7% от гласовете. Тревожно е, че голяма част от десните избиратели са непредставени, това са 15% от избирателите", отчете още Нинова.

Лидерката на левицата призна, че в кампанията е имало грешки, но не ги назова. Това щяло да стане пред пленума на партията в петък, когато ще направи отчет и на кампанията, и на 10-те месеца, откакто е начело на БСП.

Тя не отговори на нито един от въпросите какво следва, ако ГЕРБ не направи правителство с първия мандат.

"Ние сме втора политическа сила, ГЕРБ спечелиха тези избори, нека им осигурим спокойствие да формират кабинет", каза Нинова.

Тя отново декларира, че в коалиция с партията на Бойко Борисов БСП няма да участва, както и че ДПС не са приемлив партньор за левицата. "Идеологически най-близки" до БСП са "Обединените патриоти", каза Нинова. 

В листите на БСП по места има 9 случая, в които е сработила преференцията 10/10 - избирателите са зачертавали номера на партията и при вота си за нея, и в кръгчетата за преференциално гласуване. По думите на лидерката обаче депутатите, които ще получат мандат на база на тези преференции, няма да бъдат призовавани да се оттеглят, защото "това е демократичен избор". 

"Има си хора, които харесват ГЕРБ и политиката им и ние трябва да го признаем. Имаше и корпоративен вот, и купуване на гласове, и административен натиск" - така Нинова отговори на въпроса защо все пак партията на Бойко Борисов отново спечели изборите. 

Една от грешките на кампанията според Нинова е възраждането на дискусията комунизъм - антикомунизъм, повдигната от опонентите на левицата, но подета от самата левица.

"И двете страни допускахме грешка, че това се случи. Това не е темата и проблемът на българина днес", заключи Нинова. 

Според източници на Клуб Z в БСП към момента няма напрежение срещу Корнелия Нинова и екипа й въпреки изборната загуба. По места обаче се очаква на пленума в петък да се повдигне въпросът дали подмяната на стари партийни кадри с "нови лица" в листите е била успешна.