След една година Русия ще избира президент. До миналия уикенд резултатът беше ясен. Изведнъж обаче масови протести заляха страната. От противници, които Путин не беше включил в сметката си.

Такива протести от години Русия не е виждала. Десетки хиляди излязоха в неделя по улиците от Санкт Петербург до Владивосток, за да протестират срещу корупцията.

В столицата Москва се разиграха драматични сцени. Въпреки голямото  полицейско присъствие хиляди безстрашни демонстранти се стекоха в центъра на неразрешена от властите проява. Под викове “Русия без Путин!” и “Позор!” полицаи в цялото си снаряжение изнасяха жени и мъже.

Московската полиция приложи брутална сила срещу протестиращите.

По данни на организацията за защита на човешките права „ОВД инфо“ само в Москва са били арестувани над 1000 протестиращи. Много хора са били задържани и във Владивосток и Хабаровск в Далечния изток, в Краснодар на юг, в Махачкала в севернокавказкия Дагестан, в Екатеринбург в Урал и в редица други градове.

Демонстранти с многогодишни присъди

Едва ли някой е смятал, че гневът ще се прояви с такава сила. Изминаха 5 години от времето, когато десетки хиляди демонстрираха в големите руски градове срещу фалшифицирането на парламентарните и президентските избори. Силно бяха затегнати законите, регулиращи свободата на публичните събирания.

Десетки, които при встъпването на Путин в длъжност през май 2012 г. демонстрираха на Блатния площад в Москва, получиха многогодишни присъди.

Навални слуша съдиите заедно с адвокатката си Олга Михайлова. Снимка Туитър

След анексирането на Крим огромна патриотична вълна се понесе из Русия, а подкрепата за Путин достигна рекордни висоти.

Идната година Путин иска отново да бъде избран за президент. Това се смята за сигурно, макар Кремъл още да не го е оповестил официално. Доскоро изглеждаше, че политическата апатия и резултиращото от нея ниско участие във вота са най-големите трудности за победата на Путин.

Отдавна властват апатия и страх

Хората досега мълчаливо понасяха влошаването на икономическото положение, дошло със спада на цените на петрола и санкциите. Причината да не излязат по улиците беше пропагандата, която се концентрира върху военните и външнополитическите успехи на Русия, страхът от сурови наказания и липсата на вяра, че политически промени са възможни.

Но събитията от неделя показват, че въпреки всичко опозицията е в състояние да мобилизира хората. Протестиращите последваха призива на критика на правителството Алексей Навални. Идната година той иска да се кандидатира на президентските избори и през изминалите седмици откри свои предизборни бюра в редица руски области – въпреки провокациите на властите, въпреки нападките срещу него и сътрудниците му.

През февруари за пореден път съд в град Киров го осъди условно и то въпреки, че Европейският съд по човешки права (ЕСПЧ) окачестви предишните съдебни решения по същия процес като политически мотивирани. Присъдата не позволява на 40-годишния Навални да се кандидатира за президент.

Навални иска да се изправи срещу Путин

Въпреки това Навални държи на правото си да се кандидатира и продължава кампанията на фондацията си срещу корупцията по високите етажи на властта. В началото на март той публикува детайли за премиера Дмитрий Медведев и неговата корумпирана империя от вили, луксозни яхти, лозов масив в Италия, стопанисван от подставени лица.

Тези разкрития станаха повод за демонстрациите в неделя.

Самият Навални отиде на демонсрацията в Москва с метро, държейки в ръце пъстри маратонки. Той беше арестуван още в началото на протеста. Обвиняват го в организиране на недопусната от властите проява. В понеделник съд в Москва го осъди на 15 дни затвор и глоба, равняваща се на 320 евро.

И ученик публично критикува управляващите

Освен това полицията обискира централата на фондацията на Навални, конфискува цялата техника и задържа 13 негови сътрудници. Един от тях е в болница с мозъчно сътресение.

Новото и изненадващото при тези протести беше големият брой на  ученици и студенти, които излязоха по улиците. Звезда на демонстрацията в сибирския град Томск стана петокласникът Глеб Токмаков.

«Ходя на училище и се чудя колко политизирано е нашето училище. Ако не нарисуваш портрет на някой политик, ти пишат двойка. На власт са корумпирани чиновници. Конституцията всъщност би следвало да защитава нашите интереси, а не да обслужва техните», зяви пред микрофон ученикът.

46 малолетни арестувани в Москва

По данни на полицията при протестите в неделя в Москва са били задържани 46 малолетни. Впоследствие те са били освободени и предадени на родителите им.

Това е едно ново поколение, израсло при Путин и сега отвратено от неговата политика и правителството му. По време на протестите преди 5 години повечето са били на възраст между 10 и 14 г. Мнозина от тях впоследствие никога не са гласували. Сега те отново излязоха на протест въпреки заплахата да бъдат арестувани.

Те не вярват на телевизията и следят събитията в интернет, контактуват в социалните мрежи. Дори да ги наричат «поколението на Путин», за президента съвсем не е лесно да ги контролира и да привлече симпатиите им.

Кремъл говори за "провокация и лъжа"

Германското правителство призова руските власти задържаните да бъдат освободени.

«Русия се обявява за свободно изразяване на мнения и за правото на събрания. Дали тези върховни принципи ще бъдат съблюдавани и сега, е от изключително значие за руската демокрация», заяви в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

И ЕС критикува арестите.

Руските държавни медии почти игнорираха протестите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини в понеделник опозицията в «провокация и лъжа» и заяви, че непълнолетните участници в протестите били платени. Премиерът Медведев пък написа в инстаграм по повод запитване как е преминал неделният ден за него: «Не беше зле, покарах ски.»

----

* Авторката е кореспондент в Москва на германския естник. «Ди Велт», откъдето препечатваме публикацията. Преводът е на Клуб Z.