"Увеличението на цената на природния газ е значително и ще повлияе на цената на топлинната и на високоефективната електрическа енергия." Това заяви днес председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от "Фокус".

Изказването бе по повод поскъпването на природния газ с 29,64 на сто от 1 април, одобрено от КЕВР.

Повишение на цената на газа с над 10% води автоматично до повишение на цената на парно и ток. Идеята е парното ще скочи между 18 и 38 процента, като най-голям ще е скокът във Велико Търново, предаде БНТ. А токът ще поскъпне с 1 процент в цялата страна.

Ще поскъпнат и някои основни хранителни стоки.

"Реално КЕВР по отношение на природния газ не регулира цената. Получаваме заявлението и търсим съответствие с наредбата за регулиране на цените на природния газ и с договора между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“, каза Иванов.

И уточни:

„Когато взимаме решение за промяна на цените както на природния газ, така и на другите видове енергии, които са с енергоносител природен газ, по време на тримесечните корекции нямаме друг механизъм, освен да отразяваме промяната на цената, в случая на природния газ.“

Иванов обеща на 1 юли КЕВР да излезе с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества- В решението ще бъде отразена промяната на цената на природния газ.

Според Иванов тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще бъде взето през април и извън отоплителния сезон. 

„Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с „Газпром“ и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол“, изтъкна шефът на КЕВР. 

Иванов уточни, че цената на петрола е намаляла с около 5 долара от 7-8 март. Паднал е и курсът на долара. Но тези намаления не могат да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като отчетите са до 1 март.

Той смята, че няма основание за поскъпване на стоките заради природния газ:

"В еднаква степен трябваше да имат основание да намалят цените, когато намалихме цената на природния газ с 61 на сто - два пъти повече, отколкото е повишението сега“.