Класика. В края на мандата кабинетът развърза кесията.

В дните след подаването на "оставката" на правителството от страна на ДПС и БСП, министрите са взели решения за отпускането допълнително на над 9 млн. лв. на различни ведомства. Последното решение е от миналия вторник, ден преди редовното заседание на Министерския съвет (МС).

Според едно от постановленията Национална служба за охрана (НСО) получава 4 млн. лв. лева "за неотложни разходи за обезпечаване дейността на службата, в т.ч. за персонал 1,5 млн. лв." 2,5 млн. лв. отиват за увеличаване на размера на новите задължения, които НСО може да натрупа през тази година. Според приетия бюджет на службата за 2014 г. те са 6,43 млн. лв. 

"Скромната" сума от 3,6 млн. лв. пък получава Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тя е за "закупуване на нови модерни превозни средства с нормална и повишена проходимост". Средставта да се осигурят за сметка на предвидените за целта разходи по централния бюджет", е записано в постановлението.

МВР пък получава 38 200 лв. за "предоставяне на безвъзмездна хуманитарна помощ на Ислямска република Афганистан във вид на имущество". Разходите са от предвидените в бюджета по линия на официалната помощ за развитие. 

Немалко средства кабинетът е отпуснал и на икономическото министерство. Става въпрос за 2 млн. лв., които трябва да отидат за издръжка на търговските ни служби зад граница, както и за откриването на нови към дипломатическите ни представителства. За подсилването на тези служби икономическият и външният министри Драгомир Стойнев и Кристиан Вигенин говорят от началото ан мандата на кабинета. Разходите са за сметка на предвидените в централния бюджет разходи за туристическа реклама на страната. 

За добра кауза, МС е отпуснало средства и на Външно министерство. То получава 47 000 лв. за организирането на почивка у нас на деца от Украйна, чийто родители са загинали при протестите в Киев.

Спортното министерство пък трябва да получи 137 295 лв. за стипендии за учениците в държавните спортни училища.

Рядко срещано явление, но държавата е развързала кесията и за Българската академия на науките (БАН). БАН чества 145-тата годишнина от основаването си и за целта Министерският съвет е взел решение да й отпусне допълнително 200 000 лв.

45 500 лв. от тях отиват за "организиране на национална кръгла маса, научни конференции, изложби, информационни издания на БАН, изработване на филм за БАН, значки, афиши, представителни материали", 24 000 лв. за "организиране на конкурс за високи научни постижения, награди на учени и научни колективи, срещи с представители на бизнеса и на висшите училища и др. такива", 26 500 лв. за "провеждане на социологически проучвания, организиране на тържествено събрание и на срещи, ангажиране на външни изпълнители", а останалите 95 000 лв. за ремонти.

Приетите постановления са публикувани в системата за правна информация на МС на 17-и и на 20-и този месец.