"Прегръщал ли съм се с избирател, който е загърнат с турското знаме? Да съм говорил с генерал от МИТ (турското разузнаване - б.р.)?"

Така лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира пред Нова тв обвиненията, че е продукт на Турция. Той припомни, че от БСП често присъстват на публични прояви, на които се веят руски знамена, а лидерът на партията Корнелия Нинова е имала среща с бившия шеф на руското разузнаване ген. Леонид Решетников.

"Ще съдя всеки, който твърди, че съм продукт на Турция", заяви Местан.

Според него действията на привърженици на "Обединени патриоти" по границата с Турция дни преди вота напомнят действията на нацистите срещу евреите през Втората световна война. Местан изтъкна, че има аналогия и с т.нар. Голяма екскурзия през 1989 г., когато български мюсюлмани масово напускаха България.

"Тогава бяха гонени, сега бяха спирани", обясни Местан.

Лидерът на ДОСТ заяви, че партията ще се обърне към Европейския съд за правата на човека в Страсбург, както и към ЕС и НАТО. Местан обясни, че НАТО не е военен съюз, а система от ценности. Той каза, че се надява на онези 20% от българските граждани, които според социологическите изследвания не одобряват действията на патриотите по границата. Местан попита каква ще бъде реакцията на българската държава, ако има подобно отношение към български граждани в Молдова, Сърбия, Украйна.

"Моята утеха е в тези 20% българи християни, които подкрепиха своите угнетени съграждани на границата. Нарушена е ценността толерантност. Да изолираме тези нацисти в българската политика. Да се изтрие грозното петно от лицето на България", каза Местан.

Той се обърна задочно и към лидера на НФСБ Валери Симеонов, който бе преди него в студиото.

"Едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се видим като мъже. Разминахме се", каза Местан.

Преди това Симеонов заяви, че ще е по-добре, ако не се среща с лидера на ДОСТ.

Според Местан ДОСТ е обект на един добре планиран сценарий за изграждане образа на универсалния враг с цел партията да не бъде допусната до парламента.

"Този враг е толкова опасен, че всички незаконни действия са допустими. Неслучайно искаме касиране на изборите за 44-то народно събрание за извършени тежки пресъпления по НК против политическите права на гражданите. Нарушени са минимум две конституционни права на гражданите - правото на влизане в родината, правото на глас. На границата бяха организирани близо 1000 души. Ако България е правова държава, главният прокурор не трябва да чака сигнал от когото и да е", каза Местан.

Според него ЦИК е пряк съучастник на тази кампания, като това е станало под въздействието на Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

Местан изтъкна, че предупрежденията на турския президент Реджеп Ердоган за това, че в България ще има нарушаване на човешки права, са се потвърдили. Според него истинският проблем е, че вотът в Турция досега винаги е бил консолидиран за ДПС, докато сега е диференциран.

"За първи път този вот е диференциран, защото в България се появи една ярка десноцентристка евроатлантическа алтернатива на проруското и про-БСП ДПС, което е готово на съюз с крайни националисти, който ще прикрие с тези като обединителен патриотизъм", каза Местан.

И изтъкна, че ДПС не е желан партньор не само от Република Турция, а от всички страни, които искат да видят България като некорумпирана държава.