Пенелопа Фийон - съпругата на френския кандидат-президент Франсоа Фийон, бе подведена снощи под съдебна отговорност, предаде АФП.

Повод са фиктивни назначения, по-специално в Националното събрание.

На г-жа Фийон бяха повдигнати обвинения в "съучастие, укривателство и злоупотреба с публични средства" наред с други закононарушения. В същото разследване това е третото повдигане на обвинения след тези срещу Франсоа Фийон и неговия бивш сътрудник Марк Жуло.

Всичко това се случва по-малко от месец преди президентските избори във Франция. Първият тур е на 23 април, а вторият, какъвто със сигурност ще има - на 7 май.

До избухването на "Пенелопагейт" Франсоа Фийон бе фаворитът за спечелването на вота.

През януари сатиричният седмичник "Канар аншене" разкри, че Пенелопа Фийон е получила общо над 900 000 евро  с договор, който я трудоустроил фиктивно. Тя се водела помощничка на съпруга си през 1988-1990, 1998-2002 и 2012-2013 г. В тези периоди той е бил депутат. Отделно Франсоа Фийон уредил за помощници и две от децата си.

Кандидат-президентът заяви, че заплатите, с които е уредил членовете на семейството си, са напълно законни, но се извини на сънародниците си, като призна, че е допуснал грешка. Той обаче отказа да се оттегли от надпреварата за държавен глава.

След скандалните разкрития рейтингът на Фийон рязко спадна и според проучванията той вече няма шансове да се класира за втория тур. Вероятно борбата ще бъде между крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и центриста Еманюел Макрон.