Популярни лица на ДПС засега отпадат от състава на 44-тото народно събрание. Това показват предварителните разчети на разпределението на мандатите в новия парламент.

Бившият временен съпредседател на движението и един от малкото юристи в групата Четин Казак, засега не се очертава да е депутат, защото ДПС не получава мандат от Габрово, където той беше водач на листата. Същото е положението и с бившия министър на финансите Петър Чобанов във Враца. Не става народен представител и водачът във Видин - бившият министър на екологията Станислав Анастасов. Движението обаче към момента получава мандати в Ловеч и Монтана и така депутати ще станат някогашният лидер на Младежкото ДПС Джейхан Ибрямов и бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Последният беше разследван, но в крайна сметка оправдан по дела за подкупи.

С водач на листата в Благоевград Делян Пеевски ДПС взема там и втори депутатски мандат за сметка на "Воля". Движението получава мандат повече в Бургас, но губи такъв в Силистра, показват още предпоследните разпределения.

В резултат на разместването на мандати по региони за ДПС на тяхно място влизат хора от "Обединените патриоти" и "Воля". При националистите обаче също има засегнати от разпределението на мандатите. Така например бившият парламентарен секретар на Бойко Борисов в предишния мандат Петър Николов не взема мандат в Ловеч, където се появи изненадващо като водач на листата на патриотите.

В ГЕРБ също има важна промяна 

След като заместничката на Борисов в ГЕРБ и първата жена - председател на Народното събрание, Цецка Цачева засега остава извън парламента заради преференциите на двама местни кандидати - Пламен Тачев и Владимир Николов, това се очертава и за бившата вицепремиерка и също заместничка на лидера Румяна Бъчварова. Тя бе на 7-о място в листата в 25-и избирателен район в София. Там обаче ГЕРБ взема мандат по-малко от очакваното, а и феноменът 11/11 с преференциите прати по-нагоре кандидата Христо Гаджев. В резултат дали Бъчварова ще стане депутат зависи от решението на Борисов дали да влезе в парламента от София, или ще е народен представител от Пловдив, където също бе водач. Както и от това дали бившата енергийна министърка Теменужка Петкова ще стане депутат като водач на листата в Търговище, тъй като е трета и в софийския списък.

В БСП феноменът 10/10 е разместил подредбата на кандидатите на 9 места, призна лидерката Корнелия Нинова, но там не били засегнати знакови лица.