Европейската комисия днес забрани сливане на Лондонската фондова борса и Дойче бьорсе. Разследване на Комисията е стигнало до извода, че евентуално сливане би създало фактически монопол в клиъринговия пазар на финансови инструменти с фиксирана доходност.

"На някои пазари Лондонската фондова борса и Дойче бьорсе вършат едно и също и са единствените играчи", мотивира се еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя изтъкна, че дружества на двете борси извършват почти всички клиърингови услуги на пазарите на някои деривати и на инструменти с фиксирана доходост, т.е. правителствени облигации.

Обемът на търговията с последните е 3,4 трилиона евро годишно, каза Вестагер.

Двете Лондонската фондова борса и Дойче бьорсе притежават борсите в Германия, Обединеното кралство и Италия и няколко от най-големите клиърингови къщи.

"Сливането между Дойче бьорсе и Лондонската фондова борса би намалило значително конкуренцията, създавайки фактически монопол в жизнено важната област на клиъринга на инструменти с фиксирана доходност - каза Вестагер. - Тъй като страните не представиха средства да отстранят безпокойствата свързани с конкуренцията, Комисията реши да забрани сливането".