Камарата на представителите в американския Конгрес отмени Закона за защита на личните данни в интернет, съобщи Си Ен Ен.

Това позволява доставчиците на интернет в САЩ да предоставят на трети страни историята на посещенията в интернет на своите клиенти, както и множество лични данни. Законът, гласуван по времето на Барак Обама, трябваше да влезе в сила в края на тази година и да не позволява това да става без разрешение на потребителите.

Става дума не само за това кои сайтове са посещавани, а и мястото, от което се влиза в мрежата, финансова и здравна информация, номера на социални осигуровки, ползвания софтуер и дори съдържанието на онлайн комуникацията. 

Лобитата на големите доставчици в САЩ - Verizon, AT&T и Comcast - искрено се зарадваха на решението. Те критикуваха регулациите от гледна точка на това, че същите не са наложени на онлайн компаниите и сайтове - портали като Google и социални мрежи като Facebook. 

Подкрепа за отмяната бе от страна на републиканците. Демократите се бореха шумно в залата на Конгреса, но очаквано не им достигнаха гласове.

“Като се има предвид колко достъп доставчиците имат и сега до крайно чувствителна информация, е абсолютно неприемливо да им позволим да монетизират лична информация", заяви Майк Поукън от Уисконсин.

Той говори за практиката този тип информация да се продава на различни компании в огромни пакети, обикновено с цел по-добро таргетиране на реклама.

Американският интернет реагира бурно и негативно. Мнозинството потребители са критични към решението. Часове след вота бе направен сайт, който назовава всички, гласували за отмяната. Имената на 23-мата представители, предложили отмяната, също се разпространяват в мрежата с призив да се откаже подкрепа от тях. Потребител в популярния форум Reddit пък започна кампания за събиране на средства, с които да се купят данните на представителите в Конгреса и да се разпространят свободно. Други пък хвалят 15-те републиканци, гласували против отмяната. Трети планират да заведат огромни дела, така че решението да бъде взето от съда.