Сенатът на САЩ даде зелена светлина за присъединяването на Черна гора към НАТО, предаде Ройтерс.

Сенаторите гласуваха почти единодушно. 97 бяха "за", а само двама - "против". Това ще позволи на президента Доналд Тръмп да ратифицира присъединяването.

Така САЩ ще станат 26-ата членка на НАТО, одобрила членството на балканската страна. Остава то да получи зелена светлина единствено от Холандия и Испания. А Черна гора ще бъде 29-ата членка на пакта.

"Много съм щастлива, че руската кампания по дезинформация, целяща да разколебае черногорците относно присъединяването, се провали", заяви сенаторката Сюзън Колинс от Републиканската партия.

"Присъединяването изпраща послание за непоколебимост и решителност до Русия, която завладява съседни страни и опитва да дестабилизира международния ред", каза демократът Бен Кардин.

"Купувачът" на България: Русия ще брани Сърбия

Пьотр Толстой. Снимка Фейсбук

Пьотр Толстой - зам.-председател на руската Дума, заявява, че страната му ще помогне на Сърбия и няма да я остави сама. Той казва това в интервю за белградския вестник "Политика" преди няколко дни, но то бе огласено едва сега.

Толстой отбелязва, че ако Черна гора стане членка на НАТО, Сърбия определено ще има проблеми със сигурността. Според него Москва вижда членството на Подгорица в Алианса като "пряка военна заплаха" и за Русия, и за нейните съюзници и затова няма да позволи "еднополярно" засилване на НАТО на Балканите.

Толстой нашумя в България през есента на 2016 г. След парламентарните избори в Русия той бе попитан от пратеник на БНТ какви са намеренията му като бъдещ депутат в политиката към България. И даде следния отговор:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме.“

Москва: Ракети "Томахок" могат да ни поразят от Румъния и Полша

Ген.-лейт. Виктор Познихир.

Американски крилати ракети могат да поразят цялата европейска част на Русия, ако бъдат изстреляни от американските бази за притоворакетна отбрана в Румъния и Полша.

Това заяви в Женева генерал-лейтенант Виктор Познихир - зам.-шеф на Главното оперативно управление на руския Генщаб, цитиран от РИА Новости.

Според него в тези две бази, открити през пролетта на 2016 г., се използват универсални установки "Марк-41", известни повече като Мк-41. С тях от корабите са изстрелвани ракетни прехващачи и крилати ракети "Томахоук". Той оспори твърденията, че в наземен вариант Мк-41 губят способността да изстрелват крилати ракети.

"Замяната на прехващачи в европейските бази на ПРО с "Томахоук" може да бъде извършена скришом и в кратки срокове", смята Познихир.

Другата опасност за поразяване на цели в европейската част на Русия иде от корабите, намиращи се в близост до нейните граници. 

"Крайцерите и разрушителите на американската ПРО, въоръжени с ракетни прехващачи, са едновременно и носители на ракети "Томахоук" с обхват до 2500 километра", каза още Виктор Познихир.

Той обяви, че патрулирането на американски бойни кораби в Балтийско и Черно море също е заплаха за цялата европейска част на Русия.

Клуб Z припомня

Радарът в Девеселу заработи през май 2016 г. Снимка Момчил Инджов

Базата на ПРО в Румъния бе открита на 12 май 2016 г. и Клуб Z бе единствената българска медия, присъствала на събитието. Тази база се намира край югозападния град Девеселу, само на 50 километра от българското дунавско пристанище Никопол.

В Девеселу има радар и прехващачи. Още тогава от НАТО обявиха, че целта на базата е закрита от вражески балистични ракети. И изтъкнаха, че системата, известна под името Aegis Ashore, не само че не е насочена срещу Русия, но и че "физиката и географията“ не й позволяват да прехваща междуконтинентални балистични ракети на Москва. Като причина за невъзможността бе изтъкнат фактът, че руските ракети са междуконтинентални и съответно с голям обсег.

На 13 май 2016 г. - само ден след откриването на базата в Девеселу, бе направена първа копка за бъдещата база на ПРО в Полша.