Българският министърът на правосъдието Мария Павлова и колегите ѝ от 12 други държави членки на ЕС подписаха в Брюксел вчера писма за засилено сътрудничество, с което става възможно възобновяването на преговорите за създаване на Европейска прокуратура, която ще може да разследва и внася обвинения по престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС).

Преговорите бяха прекъснати на 3 март т. г. заради липсата на единодушие относно приемането на необходимия Регламент, напомнят от Министерството на правосъдието. Очаква се до края на месеца писмата да бъдат подписани от правосъдните министри на още четири държави, а преговорите да приключат до края на 2017 г.

От българска страна бе заявено желанието Европейската прокуратура да бъде учредена в най-кратки срокове и в нея да участват максимален брой държави членки.

Министрите на правосъдието обсъдиха и въпроса за подобряване на сътрудничеството и координацията в областта на наказателното правосъдие в киберпространство. Беше очертана основата на бъдещото сътрудничество, което включва изграждане на правна и оперативна регулаторна рамка за работа на правоохранителните органи с доставчиците на интернет услуги, както и прилагането на интеринституционален подход за разследване на киберпрестъпления.

За разлика от киберпрестъпленията, т. нар. европейска прокуратура де юре ще е много труден и със съмнителен "размах" феномен. Заради спецификите на наказателните, наказателно- процесуалните, и десетки други закони на всяка държава, както и невъзможността да се провеждзат процесуално-следствени, издирвателни и др. действия под чужда юрисдикция.