Националният координационен съвет на Реформаторския блок прие оставките на коалиционното ръководство, а то - вече в оставка, обяви курс към... ново дясно обединение. Заседанието бе дълго и напрегнато, ако се съди по периодично напускащите го кадри и тричасовата си продължителност. 

Говорител на общата позиция накрая бе Петър Москов.

"Реформаторският блок е бил заедно и след успешни избори, остава заедно и след оставката. Десницата, разделена на три, не може да представлява десните хора", заяви Москов.

Москов оцени представянето на изборите като "слабо" и заключи, че и трите формации, в които дясното се яви, са се провалили. 

"Всеки носи своята вина, че 300 000 избиратели не са представени. За нас каузата винаги е била обединеие. Дали е структурно, каузално или каквото и да е – този разговор трябва да започне бързо и трябва да сме готови, ако трябва, и съществуващите формати да се преобразуват."

По думите на Москов, ако в ДСБ и формацията на Христо Иванов "Да, България" не осъзнават нуждата от обединение, това е "невъзможност да живееш в реалния свят".

На сбирката я нямаше лидерката на ДБГ Меглена Кунева. Оказа се, че тя е на конгреса на ЕНП в Малта, където е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. ДБГ е най-младият член на европейската десница сред българските партии. От думите на заместника ѝ Найден Зеленогорски обаче стана ясно, че засега Кунева, за разлика от Божидар Лукарски в СДС, няма да подава оставка като лидер на формацията си, въпреки изборния резултат. Причината е, че самата тя не участва в изборната кампания, защото се отказа от депутатските листи.

Разговорът на заседанието далеч не е бил лишен от взаимни обвинения, че една или друга партия не е работила достатъчно на изборите по време на кампанията. 

Очаквайте подробности.