Няколко неща нямаше да повярвам преди година, когато започвах докторантурата си в Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща – Брекзит, победата на Тръмп и това, че Орбан е готов да стигне толкова далече.

Унгарската нелиберална демокрация работи по план. След като помете неудобните медии, сега идва ред на гражданските организации. И на един неудобен университет.

Централната сграда на университета в Будапеща.

ЦЕУ обаче очакваше този удар. След седмици на политически закани в унгарската проправителствена преса, управляващата партия "Фидес" премина към второ действие от атаките си срещу Централноевропейския университет. Законодателни промени, предложени от правителството във вторник, посягат недвусмислено на академичната институция.

Така, когато работиш за университета, основан от Джорж Сорос, а ректорът изпрати имейл до всички в осем вечерта, знаеш, че Орбан не ти мисли доброто.

Поправките са толкова конкретни, колкото и физическото местоположение на ЦЕУ през последните 26 години – на двеста метра от река Дунав. Пет точки от подготвения законопроект целят да направят невъзможно съществуването на университета в Будапеща. Едно от изискванията принуждава ЦЕУ да смени името си. Още: разрешението за работа на служители и преподаватели, идващи от страни извън ЕС, да става само със санкцията на унгарските власти. Следващата примка гласи, че международните университети трябва да имат кампус не само в Унгария, но и в страната, в която са регистрирани (в случая на ЦЕУ – САЩ, щата Ню Йорк).

С новия закон става невъзмножно също ЦЕУ да издава американски дипломи на своите студенти въпреки, че САЩ и Унгария са част от OECD (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). А срокът за така скроените правила е достатъчно кратък - 15 февруари 2018 година. Няма как в този срок Централноевропейският университет да се превърне в изрядна академична институция.

Правителственият секретар по образованието Ласло Палкович заяви, че държавата подкрепя работата на ЦЕУ, не иска университетът да напуска Унгария и ще подкрепи споразумението между Унгария и САЩ, което позволява на ЦЕУ да работи в страната. Обаче кройката на готвените промени казва друго. В Унгария няма друго академично заведение, което ще бъде засегнато от новите правила. И посланието между редовете не е трудно за разчитане - партията на Орбан прави бърз недвусмислен опит да затвори международния университет в Будапеща.

Единственото, за което не са помислили от "Фидес", е да си осигурят тишина. Часове след като проектопромените станаха публично известни, ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев призова в писмо студенти и преподаватели да реагират и да направят публично достояние атаките срещу академичната свобода. Днес Игнатиев събра студенти и преподаватели, за да им каже, че ЦЕУ няма да спре да работи дори за секунда. Ръководството използва всички правни средства за протест срещу готвените правила.

Дойдоха и първите реакции от чуждестранните мисии в Будапеща. Посланиците на САЩ, Канада, както и на няколко европейски държави, сред които Гермния, Швеция и Холандия, се отбиха лично да изразят подкрепата си на пресконференцията в ЦЕУ. А бившите студенти по света започнаха петиция в интернет, в която до момента са се подписали над 2000 души.

И докато Орбан се чуди как да се отърве от най-престижния международен университет в Централна и Източна Европа, кметове на европейски градове вече изпратиха покана до ректора Майкъл Игнатиев да приютят академичното заведение. Кметът на Вилнюс покани ЦЕУ да намери нов дом в столицата на Литва и да допринесе за международната атмосфера на града. Из българския фейсбук също се коментира идеята страната ни да излезе с покана Централноевропейският университет да бъде преместен в София или в Пловдив. Чак и на мен ми се стори възможно да си го помисля за миг.

Преместването обаче засега е план Б. Преди това ръководството на ЦЕУ се надява правителството да отстъпи от готвените промени и заедно да обсъдят как университетът може да продължи да работи в Будапеща. Както през последните 26 години.

Засега обаче плановете на Орбан поставят съдбата на Централноевропейския университет под въпрос. При това особено тревожен въпрос, с оглед на предстоящите парламентарни избори в Унгария през 2018 г. Защото това не е атака срещу неудобен вестник или неправителствена организация, а срещу академичната свобода на дошли от цял свят хора, за да специализират и преподават в Европа. Вълната, в която Орбан дави гражданските институции в Унгария, е мощна. А примерът му може да бъде опасно заразителен. Реакцията зависи само от нас.

...

Ася Методиева е журналист, бивш водещ в БНТ. В момента е докторант по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща.