"Ние си предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в словото си пред конгреса на ЕНП в Малта.

"Четвърти поредни избори ЕНП побеждава лидера на европейските социалисти и неговата партия. Мисля, че сме се справили добре", каза още Борисов.

Той направи кратко описание на обстановката в региона.

"От едната страна на България е Черно море и Крим. От другата страна на България е Истанбул, от третата страна е Скопие и Косово. Много тежка обстановка. Победата на нашата партия има изключително важно значение за Европа и нейните външни граници", заяви Борисов.

Той припомни, че сега е модерно да се говори срещу ЕС.

"Европа е нашият дом, вие сте нашето семейство. Това е най-доброто място за живеене в света, всички искат да живеят в Европа. Европа се справи прекрасно с финансово икономическата криза", каза Борисов.

Той припомни, че няколко години е настоявал, че "не можем да махнем вратите" по границата с Турция.

"България имаше най-добре защитената граница в ЕС. При влизането в съюза бяхме принудени да я махнем", каза бившият премиер.

С помощта от 160 млн. евро от ЕС обаче границата била възстановена.

"Нека мигрантите да ги държим далеч от нашите граници, а тези които идват -  само през КПП. От 2-3- години го приказвам, убеден съм. че това е решението", каза Борисов.

Той отново изтъкна добрите икономически показатели на България - 3,8% ръст, 27% дълг, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, бюджетен излишък. Борисов каза, че страната ще кандидатства за чакалнята на еврозоната.

Във фейсбук лидерът на ГЕРБ се похвали, че е получил поздравления за изборната си победа от европейския комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос

"Горд съм с твоята победа и съм радостен, че се завръщаш на европейската политическа сцена, където имаме нужда от твоята помощ в името на европейските граждани", казал Аврамопулос.

Лидерът на ГЕРБ е бил поздравен лично и от председателя на ЕНП Жозеф Дол. Той му пожелал много сили в сложната политическа ситуация както в страната, така и в Европа и изразил надежда за бързо сформиране на работещо и стабилно правителство, ръководено от него. Дол уверил, че като премиер Борисов ще продължи да получава цялата подкрепа на ЕНП. 

"Уверен съм, че ще се справиш. Ти си истински европейски лидер. Очаквам с нетърпение да вземеш мястото на премиер на България, защото твоята помощ винаги е била важна по време на европейските съвети. Сигурен съм в твоите сили и възможности", заявил още Дол, съобщиха от ГЕРБ. 

С българската делегация се е срещнал председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, съобщиха още от ГЕРБ. Той поздравил Цветан Цветанов за убедителната победа на партията и му пожелал скорошно сформиране на стабилно правителство.