Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън защити решението си да свика референдума относно това дали страната да остане, или да напусне ЕС, пише "Фокус", цитирайки The Guardian.

„Сметнах, че е правилно да свикам референдума, защото този въпрос тровеше британската политика от години. Обещах да проведа референдум. Смятам, че това бе най-правилното решение“, посочи Камерън.

„Резултатът не бе този, който очаквах“, призна бившият премиер, който подаде оставка още на следващия ден след допитването.

„Но резултатът бе категоричен и затова днес Тереза Мей предприе по правилен начин следващата крачка, спазвайки народната воля. Надявам се да излезем от ЕС, но ние ще участваме в сътрудничеството за сигурност. Напускайки ЕС, ние не напускаме Европа и не се отказваме от европейските ценности“, посочи още Камерън.

Междувременно Ройтерс съобщи, че британското правителство ще изготви план за преминаване от законите на ЕС към вътрешно законодателство, за да се „даде на бизнеса, работниците и потребителите необходимата сигурност“.

Ден след като британският министър-председател Тереза Мей официално стартира процедурата по "развод", правителството ѝ ще публикува проектозакон за „Голямата отмяна“. Според министъра на въпросите, свързани с "Брекзит", Дейвид Дейвис предложенията за бъдещото законодателство „ще сложат край на върховенството на депутатите в Брюксел“, но ще дадат на компаниите законова рамка, в която да планират действията си.

„В сърцето на референдума е суверенитетът. Една силна и независима държава се нуждае от контрол над законите си. Процесът започва сега“, заяви Дейвис. „Преминаването от европейски закон към британски ще означава, че ние ще очакваме задълбочено ново икономическо партньорство с ЕС. Нашите съюзници ще знаят, че ние започваме от позиции със същите стандарти и правила“, добави той.