Дали от новия Общ устройствен план (ОУП) на Копривщица ще отпаднат думите "архитектурно-исторически резерват"? Което пък ще доведе до свалянето на т. нар. охранителна зона, в която не може да се строи, което пък на свой ред ще отвърже ръцете на предприемчиви бизнесмени за строителство...

Около това се изпокараха тази сутрин пред Нова тв общинари, които опитват да прокарат именно такова решение, местният заинтересован бизнесмен и кметът.

Според притесненията на хората предприемачът Радослав Йовков градът да се разширява жилищно и промишлено, да се възстанови ски пистата, а в промишлената зона да се строи високо - над 15 м кота корниз.

Председателят на ОС Рашко Христов (ГЕРБ) каза, че поводът да атакуват статута на града си е всъщност, за да внесат нов ОУП, защото общината въобще не е имала такъв досега.

"Решението не е за отнемане на статут, а да се извършат промени в общия устройствен план, които да бъдат внесени за ново разглеждане.

Никой не иска да отменя статута на град Копривщица... Планът, който се предлага да се приеме, дава възможност в зоните, където няма архитектурни ценности, да може той да се развива. В последните 30 години градът е подвластен на едно постановление от 1971 г.", изреди неудачите, срещу които доблестно се борят, общинарят.

На прекия въпрос - ще има ли конферентен туризъм и строителство, той отговори: "Това би трябвало да се строи в новите зони, които би следвало да се предвидят в ОУП."

На всичкото отгоре "охранителната зона" (която връзва ръцете за строителство в китното градче, б.р.) била приета с протокол от 2008 г., не е синхронизирана със съответните министерства "и не е правен факт", наблегна Христов, който ще иска та дя бъде "тотално актуализирана... ревизирана".

В своя защита Христов изтъкна, че преди 150 години градът е бил 12 000 жители, през 1985 г. - 3200, а в момента е около 2200 души. Хората бягали, а се разширявали единствено гробищата.

Радослав Йовков – бизнесменът, за когото се твърди, че е двигател на въпросните процеси в общинския съвет, каза, че е "човекът, който никога и никъде не е заявявал, че иска обликът на гр. Копривщица да бъде променен". Дори напротив - щял да се съпротивява. Той нарече кмета Генчо Герданов, който е против неговите инвестиционни намерения, "лъжливото краварче".

Йовков обвинява градоначалника, че той разрешавал строителство в защитената зона и дори помоли тв екипа да им го покаже.

Кметът Генчо Герданов на свой ред също обяви, че ще направи всичко възможно Копривщица да продължи да привлича с облика и архитектурата си хора от цял свят.

"Всички инвеститори са добре дошли в Копривщица – притеснява ме фактът, че ОС е гласувал да отпадне като дефиниция „архитектурно-исторически резерват“ - да не отпаднат някои забрани, които са залегнали в това решение на МС", каза Герданов.

От думите на предприемача Йовков пък стана ясно, че той иска в новия устройствен план да бъдат предвидени подходящи зони – в тях да се развиват туризъм, спорт, култура и „евентуално нови жилищни райони“.

Той се възпротивил също така, че „не сме индианци, за да живеем в резерват“ - не харесва тази дума.

"Дали ще стане с малко бИтон, или много бИон, бИтон ще има", заключи пък пред камерата Ботю Чилов, представител на местния туристически бранш.