В деня на национален траур броят на жертвите от наводнението в Североизточна България се увеличиха с още една. Във Варна днес беше открито тялото на тригодишното момиченце, обявено за издирване. Информацията за откритото тяло е на и. д. директора на полицията в града Николай Калчев. Тялото е открито малко след 13 часа днес на улица "Горна Студена" в квартал "Аспарухово", близо до къщата, в която смъртта си намериха вече петима души.

Тялото е открито при разкопаване руините и калта в близост до улицата, където се намира къщата с най-много жертви, в която са били и двете издирвани деца.

Два паралелни сигнала за намерения труп са се получили в полицията около 13,30 ч. Единият е дошъл от екип на Гражданска защита, а другият от шофьор на разчистваща машина. Така общият брой на жертвите от потопа във Варна и Добрич станаха 13.

Продължава издирването на шестгодишния Марин.

Властите във Варна са издали заповед за освобождаване на 51 опасни къщи в квартала. Част от хората са изведени и настанени в социални заведения или при близки, съобщи БНР.

В "Аспарухово" остова нуждата от доброволци, които да помагат за разчистването на последиците от потопа. Продължава и събирането на помощи с DMS VARNA на 17777 и в кампанията на Българския червен кръст чрез кратък номер 1466. Повече от 700 хил. лв. са събрани вече в помощ на пострадалите.

„Днес освен ден на траур за отнетите от водната стихия жертви във Варна и Добрич, е и ден за национална съпричастност към семействата на загиналите и всички пострадали“, обяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства във Варна на службата в памет на загиналите и пострадалите от опустошителните наводнения миналата седмица. Той отново призова да не се политизира трагедията, а да се положат целенасочени усилия.

„Сега е време всеки, независимо от партийната си принадлежност, да покаже своето отношение към народа си, който е в беда“, каза още той.