Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира на личния си профил във фейсбук казуса с Копривщица. Със свое решение местният общински съвет премахна статута на града като архитектурно-исторически резерват, за да може в него да се развива туризъм. Решението е подкрепено от общинските съветници на ГЕРБ. Кметът на Копривщица Генчо Герданов е от ГЕРБ и е против това решение.

"Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда..."

Това написа Борисов. Очаква се партийно изявление по темата от Герданов и Томислав Дончев.

Президентът Румен Радев също коментира казуса, като заяви, че Копрвищица не принадлежи на наколко общинари, а на цяла България.

 
От БСП също излязоха с позиция - против "посегателството статутът на Копривщица като град-музей да бъде премахнат". Социалистите призовават общинските съветници от ГЕРБ да ревизират намерението си. "Копривщица е символ на българщината, който представя уникалността и културното богатство на страната ни пред света. Копривщица ни дава и самочувствието на народ, който се гордее с историята и традициите си", пишат от БСП.

ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници по казуса в Копривщица. Това каза Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, във връзка с решението на общински съвет-Копривщица за премахване на статута на града на архитектурно-исторически резерват. Дончев поясни, че комисията е взела решение по казуса, с което възлага на четиримата общински съветници от ГЕРБ да прегласуват промяната на статута. Ръководството си запазва правото да прекрати членството им при несъобразяване с това решение.

"Аз, както и колегите ми заставаме зад кмета и подкрепяме действията му да съхраним уникалното културно наследство. Не сме против развитието на Копривщица и в сферата на туризма, но това минава през съхраняване на историческото наследство. Да правиш добър туризъм не означава да бетонираш."

Това обясни Дончев.