На фона на нестихващо напрежение в отношенията между САЩ и Турция в Анкара срещата между президента Реджеп Ердоган и държавния секретар на Щатите Рекс Тилърсън продължи над 2 часа.

"Готови сме на сътрудничество в борбата срещу терористите от "Даеш", но играйте с "легитимните актьори", посочил президентът Ердоган пред Рекс Тилърсън.

Това е явен намек към Вашингтон да спре помощта си за кюрдите. Както е известно, трън в отношенията между двете страни членки на НАТО е подкрепата от страна на Вашингтон за кюрдските сепаратисти. Те са считани от Ердоган за терористи, докато САЩ ги смятат за най-съществената сила в боевете срещу радикалните ислямисти. Турският лидер се съгласил, че е наложително активизирането на битката срещу джихадистите.

Той настоял и Белият дом да предаде на Турция проповедника Фетхуллах Гюлен, считан за организатор на неуспешния преврат през миналата тодина, съобщава "Хюриет".

Тилърсън е най-високопоставеният държавен служител, посещаващ Анкара, откакто Доналд Тръмп се закле като президент. Той е поставил пред домакина си въпроси за сътрудничеството между двете страни в конфликта в Сирия. Ударението е било поставено върху "зоната за сигурност" на сирийска територия. 

"Искаме да виждаме спокойни граници около нашите съюзници и спадане на напрежението в гражданската война в Сирия. Затова ще обсъдим как можем да разширим с Анкара постигнаните между нея и Москва и Техеран договорености за прекратяване на огъня", заяви преди преговорите анонимен американски дипломат.

Несъмнено в разговора между Ердоган и Тилърсън са били засегнати и въпроси около предстоящия в Турция референдум за президентска република и за нарушаването на правата на човека в месеците след опита за преврат, но официално засега няма такава информация.

Преди да разговаря с Ердоган, държавният секретар на САЩ се срещна и с премиера Йълдъръм. 

Тилърсън води в американската делегация и специалния представител на американската администрация за борбата с „Даеш" Брет Макгърк, за когото се смята, че е автор на стратегията на Вашингтон срещу терористичната групировка. Той беше назначен на поста от Обама, но запази поста си и при новото ръководство на Белия дом.