Прокуратурата е щяла да се самосезира за т. нар. митинг на "Обединените патриоти" на границата с Турция, но понеже са постъпили множество сигнали, вече нямало нужда държавното обвинение да се задейства само. Това обяви днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, по повод започнатата проверка, че държавната граница бе блокирана, а в резултат на групи граждани им бе попречено да упражнят политическите си права - да гласуват.

Един от сигналите, по които се задейства лично Сотир Цацарв (но го възложи на Софийската градска прокуратура), е получен по мейл от неформалната организация "Протестна мрежа", подчерта Арнаудова.

Така тя обясни защо държавното обвинение чак днес съобщи, че води предварителна проверка.

Друг интересн факт е, че на практика днес - от момента на произнасянето на ЦИК, от замесените 3-ма души с имунитет (Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, б.р.), първите двама вече са без "кандидатския" си имунитет по закон. Ще придобият нов имунитет, когато отново станат народни представители. На въпрос - могат ли да разследват човек с имунитет от европарламента, Арнаудова отговори, че всъщност проверката не се влияе от това, че проверяваните са със защита. Това не пречи да дават обяснения.

Такива проблеми би имало чак ако проверката се превърне в досъдебно производство - тогава вече трябва да се спази познатата процедура, при която Сотир Цацаров иска снемане на защитата.

Първите стъпки на прокуратурата са, че е поискала репортажите на телевизиите, както и записите от камерите на място. Също така ще бъдат разпитани полицаите, ще се издирват и евентуални чуждестранни лица, на които практически е попречено да гласуват или са пострадали по друг начин.

Румяна Арнаудова каза, че засега няма квалификация за хулиганство, т.е. проверката е само за престъпление срещу политическите права, но не е късно то да бъде добавено после, ако се намерят данни.

На въпрос дали Лютви Местан и ДОСТ са сред подателите на 10-ината сигнала, тя отрече. От лидера на ДОСТ обаче имало друг сигнал до Сотир Цацаров, с който политикът го сезирал за - според него - факти, които говорят за опорочаване на изборите, и настоявал главният прокурор да сезира Конституционния съд.

Арнаудова каза още, че на 24-ти т. нар. патриоти са действали с разрешително за митинг, който е на уведомителен режим и общината в Свиленград не го е забранила. Разрешението им е било да проведат митинг от 11 ч. на петъка до 11 ч. на изборния 26-и март.