Членството на България в Европейския съюз играе положителна роля за икономическото развитие на страната. От присъединяването към ЕС през 2007 г. страната постига най-силните си икономически резултати след 1989 г.

Това са изводите в доклада за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз, изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент.

Георги Ганев е обявил при представянето на доклада, че в периода от стартирането на преговорите за членство през 1999 г. до присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението по покупателна способност нараства от 27% до 40,8% от средното за ЕС, като през 2016 г. достига 48,1%.

Наличието на европейските фондове е довело до БВП с 9,3 % по-висок, заетост с 4,8 % по-висока и безработица с 4,0% по-ниска, отколкото биха били при нулеви трансфери до 2015 г.

За десетилетието от членството на България в ЕС износът от страната на високотехнологични продукти и на услуги от областта на информационните и комуникационните технологии е нараснал повече от двойно, а делът на този износ в общия износ от страната се е увеличил от под 7 до над 10 процента.

С помощта на ЕС България преминава по-леко през трите най-големи кризи от последните десет години: икономическата рецесия, фалита на КТБ и миграционната криза от 2015 г., пише още в доклада.

„Неслучайно българските граждани продължават да са сред тези, които дават най-високо доверие на ЕС“, каза при представянето Даниел Смилов.

Според него България има нужда да бъде в групата на държавите, които се стремят към повече интеграция.