Българският Северозападен регион отново е на дъното по бедност в таблицата на Европа. Северозападна България остава мястото с практически най-ниски доходи на глава от населението в Европейския съюз, сочат последните данни на Евростат.

Съответно данните измерват покупателната способност на населението с парите, които получава на месец, съотнесено към местните цени (затова и близо до нас има един френски регион, б.р.)

Хората от централен Лондон могат да си позволят потребление с 580% повече от средното равнище за 28-те държави в Евросъюза. 

На противоположния край на таблицата е българският Северозапад, където покупателната способност е едва 29 % от средната за Стария континент.

 Обяснено по друг начин - за "среда" в Европа е приета сума от 28 900 евро изработен брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението (данните са за 2015 г., б.р.), в Северозапада населението разполага едва с 3900 евро БВП.

От изследвани 276 региона в ЕС, още по-тъжно става, че на дъното в класацията компания правят нашият район Южен-централен и Северен-централен (33% от средното), заедно със Североизточна Румъния и споменатият френски регион Майот. 

България като цяло е с най-много региони, където покупателната способност е под половината от средната за Съюза - общо пет.

Сред петте на върха прави впечатление, че освен традиционни като Люксембург има и един от бившия соц.лагер - Братиславският регион в Словакия. Там са 188 % по-богати от средното за Европа.