НАТО разглежда възможността да прави повече в борбата с международния тероризъм от обучението на иракски военни и осигуряването на въздушно наблюдение за водената от САЩ международна коалиция срещу "Даеш". Това каза днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Външните министри на НАТО ще обсъдят в петък какво още алиансът може да направи в тази посока, за да подготвят евентуално решение на среща на върха в Брюксел на 25 май т.г., в която се очаква да участва американският президент Доналд Тръмп.

"Ще дискутираме ролята на НАТО в борбата с тероризма и ще направим това с оглед на срещата на държавните и правителствените ръководители на 25 май - каза Столтенберг. - Мисля, че тази среща на външните министри сега е съставна част от подготовката за 25 май, когато президентът Тръмп ще дойде в Брюксел и ще се срещне с всички други лидери в НАТО...На тази среща... ролята на НАТО в борбата с тероризма ще е ключов въпрос".

Столтенберг добави, че ще се срещне с Тръмп във Вашингтон на 12 април и една основните теми в разговорите ще бъде мястото на НАТО в борбата с тероризма.

Утрешната среща беше изтеглена напред от първоначално планираната си дата 6 април, за да може американският държавен секретар Рекс Тилерсън да участва лично в нея.

Едно от изборните обещания на Тръмп беше да смаже "Даеш". След изборите Вашингтон заяви на европейските съюзници, че остава ангажиран с трансатлантическата връзка и с тяхната сигурност, но при условие, че те поемат повече отговорности за международната сигурност и увеличат дела си в сметките на НАТО, като отбранителните им разходи достигнат 2 на сто от БВП най-късно до 2024 г.

България в момента харчи за отбрана малко над 1 % от БВП.

Американското искане за национални отбранителни планове с наблюдение за изпълнението им ще бъде пак на масата на външните министри заедно с дискусията за по-голямо  участие на НАТО в борбата с тероризма, каза Столтенберг.

Той поясни, че идеята на националните планове е не само увеличаване на отбранителните разходи, но и използването им за повишаване на отбранителните способности и за участие в международните операции и мисии на НАТО.

По-рано днес се състоя четвъртата от година среща на Съвета НАТО-Русия на ниво посланици.

Страните са потвърдили дълбоките си различия по кризата в Украйна и по руската анексия на Крим и засега не обсъждат среща на Съвета на министерско ниво, каза Столтенберг.

„Има прекратяване на огъня на хартия, но го няма на дело“, каза той за източна Украйна, където по думите му тежките въоръжения не са изтеглени, както изискват споразуменията от Минск, а международните наблюдатели са възпрепятствани и дори вземани на прицел при изпълнението на задачите им.

На срещата НАТО и Русия са обменили информация за три нови дивизии, разположени в западния руски военен окръг и за четири батальона, които НАТО дислоцира в Балтийските републики и в Полша, каза Столтенберг.