Правителство на малцинството е сложна игра. Това е малко висш пилотаж. И понеже Бойко Борисов натрупа вече достатъчно политически опит, може да се опита да го играе и по този начин. Тъй като има опасност с "Обединените патриоти" няколко месеца след сформиране на кабинет да опитат да му извиват ръцете, което няма да е добро.

Това прогнозира служебният министър-председател Огнян Герджиков, запитан от бТВ за прогонзите му за новия кабинет. "Рано е за варианти, такива има много, но със сигурност няма да е лесно", каза само Герджиков.

За Копривщица той каза, че реакцията му няма да бъде по-малко остра от вече обявените такива от Румен Радев, Бойко Борисов и др.

"Хубавото е, че това е удар във въздуха на общинския съвет - те не могат да издават такова нещо! Много им се иска да направят една бетонна спалня, да се развихрят страстите на бизнесмени, на хора, които искат да печелят.

Копривщица ще остане един град музей, какъвто е - ние като държава трябва да дадем още на Копривщица.

За нищо на света няма да позволя, няма да позволят и тези след мен!

Той отговори с усмивка на слуховете, че предприемачът, който стои зад случая в Копривщица му е племеник - за пръв път го чувал.

 
Разбира се, те (действията на т. нар. патриоти на турската граница - б.р.) бяха много неприятни и малко отвъд ръба на закона... Когато научих за това, веднага извиках вътрешния министър, шефа на ДАНС и главния прокурор. Малко след това се взеха мерки за да не се превърне този проест в блокада. 
Така Герджиков коментира акцията на "Обединени патриоти" да опитват да спират български граждани, идващи да упражвят правото си на глас на 26 март.

Валери Симеонов каза, че се гордее с това - аз не се гордея от това, което видях. Главният прокурор вече е сезиран по въпроса, така че в неговите ръце е изходът от този случай... Но аз като българин не се гордея с това в никакъв случай.

Той допълни още, че дали "Обединени патриоти" ще са част от следващото управление, то е и въпрос на математика.

Утре ще върне посланик Надежда Нейнски в Турция, каза още премиерът. Такова нещо като изцяло касиране на избори досега не е измислено и не може да се случи, заяви още той. Герджиков също така отрече да е уволнявал Иван Гарелов след СМС от Бойко Борисов. Отрече и въобще лидерът на ГЕРБ да му е пращал съобщение с подобно искане или намек за такова.

Герджиков каза още, че ще се радва, ако излезе запис на разговора му с бившия вече главен секретар на МВР Георги Костов, който подаде жалба в прокуратурата, че е жертва на дискриминация. Дори стана конфуз, защото първо обяви:

"Да извади вътрешният министър разговора между мен и Костов..."

После на уточняващ въпрос се усети и уточни, че „ако се извади, ако вътрешният министър е записал,“ той би се радвал. 

"Смея да твърдя, че съм подбрал един великолепен екип", коментира Герджиков Министерския си съвет. Обаче отговори уклончиво на въпроса има ли доверие на икономическия си министър Теодор Седларски. Поводът за въпроса бе атака срещу министъра със запис, в който става дума за кадруване в държавното „Ел Би Булгарикум“, което би могло да бъде свързано с японска фирма, която има договор за производство на кисело мляко с бактерията "лактобациликус булгарикус".

"За съжаление констатирам - защото получаваме сигнали от службите, че в дружества с държавно участие много сериозни корупционни схеми са се развивали."

Герджиков даде и конкретен пример - "Аудио-видео Орфей", където се констатирали "много сериозни нарушения и се налага да се направят промени". Също така проблемно е ГУСВ, разкри той, без да даде повече подробности.

"Нашата държава има твърде много и корупционни практики, и заигравания извън закона."

На въпроса за Теодор Седларски премиерът уточни, че той просто не бил добър министър. И похвали транспортния и енергийния (Христо Алексиев и Николай Павлов), които нарече великолепни.

На забележката на водещата, че Теодор Седларски едва ли е лобирал за японска частна компания "просто от сърце", той каза:

"Значи, не обичам такива неща да чувам!"

Оценката си той обаче остави за когато свърши мандатът. 

"Ако искаш поне половината български народ да те намрази неистово, стани политик", коментира той.

Герджиков нарече изказването на Корнелия Нинова за това какво ни е отнела демокрацията "Много груба грешка".

А на него лично какво му е "отнела демокрацията"?

Чудесен въпрос... Много неща ми "отне". Отне ми първо затворените граници. Отне ми опашките по магазините, отне ми показните магазини - да се явим за портокали и банани и тогава да се чувстваме щастливи. Отне ми политическото притискане – аз самият не обичам да го казвам, но 4 години не ме искаха в университета по политически причини.

Герджиков коментира с усмивка и модата, при която напоследък политици си казват с колко пари живеят - винаги по 1000-1500 лв.

Аз не живея, живее жена ми... Просто тя живее, аз се трудя. Просто тя харчи. Вероятно някъде около 2000 лв. - нея трябва да питате.
Така си мисля, знам ли... Колкото харчи – толкоз.

"Нямам намерение да оставам в политиката", каза още служебният премиер.

Герджиков призна, че ходил на гости на някогашния си партиен лидер Симеон Сакскобургготски, но той в момента се интересувал повече от честването на 80-годишнната си.

Гласувах за "Реформаторския блок". Защото там бяха хора от моето котило - призна още Герджиков. - Аз съм ядосан точно на Реформаторите, които като интелигентни хора не можаха да се съберат, а се разцепиха на 5 парчета ли, на 6, на 7 – вече не мога да кажа!... Затова 300 000 души останаха непредставени.