Няма права без задължения. Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще е учебен процес.

Това заявява германският финансов министър Волфганг Шойбле за всекидневника “Нойе Оснабрюкер цайтунг”.

Финансист номер 1 на Германия призовава за твърда позиция при преговорите с Лондон по “Брекзит”.

“Ние искаме британците да са близо до нас, но няма права без задължения. “Брекзит” ще е учебен процес, също и за тях. Лондон е финансовият им център, но те няма да имат такъв достъп до европейския пазар, на какъвто са свикнали, ако не приемат правилата на европейското пространство”, заявява Шойбле.

Той обаче изрично посочва, че не идело реч британците да бъдат наказани. В никакъв случай не споделял подобно виждане. Така или иначе “Брекзит” бил болезнен – както за британците, така и за останалите в Европа.

“Но естествено е важно да съхраним ЕС на 27-те държави”, посочва министърът.

Да не допуснем разцепление

Според Шойбле държавите от ЕС трябва да са подготвени за опити да се противопоставят една на друга страни от Съюза, които имат свои специфични интереси. Това важало и за Германия, както и за други мощни икономики с голям износ.

“Ние обаче не бива да допуснем да ни разделят.  Трябва да сме единни при воденето на преговорите с правителството в Лондон”, настоява германският финансов министър.

За него основната задача при преговорите за излизането на Великобритания от ЕС е максимално да се предотвратят щети и за двете страни. Но той признава:

“Това ще е трудно. От една страна, защото въпросите по детайлите са много сложни и многообразни. От друга, преговорите трябва да приключат за две години. Часовникът тиктака. Ето защо трябва да се преговаря бързо и интензивно.”

След “Брекзит” - “Фрекзит”?

С оглед предстоящите президентски избори във Франция и кандидатурата на дясната популистка Марин льо Пен Шойбле отбягва въпроса дали след “Брекзит” очаква и “Фрекзит” – излизане на Франция от ЕС, но изтъква:

“Не смятам, че французите биха избрали Марин льо Пен за президент. Можем да почерпим увереност от Холандия, където ясно мнозинство сред избирателите даде гласа си за Европа и срещу десния популизъм.