Произнесената пред конгреса на Европейската народна партия в Малта реч на председателя на Европейската комисия предизвика бурни овации и одобрения. Предлагаме ви пълния текст на неговото слово:

Господин президент, скъпи приятели,

Излизането на Великобритания от ЕС не е краят. Мнозина са тези, на които би им се искало да е така. Дори на един друг континент, където един новоизбран президент изпадна в еуфория, че британците излизат от Европейския съюз, призова и други страни да постъпят по същия начин. Ако това продължава така, аз ще настоявам за независимост на Охайо и за излизането на Тексас от Съединените американски щати.

В Европа нещата продължават и ние сме длъжни да продължим работата си по петте опции, които Европейската комисия представи в своята Бяла книга.

На някои не им хареса, но ние не искаме повече да диктуваме, а да дискутираме и ето защо предлагаме идеи, по които трябва да се говори навсякъде в Европа. Би ми се искало много хора да участват в тези дебати. Вместо непрестанно да се оплакват, че ЕК давала предписания, диктувала, изисквала, принуждавала, сега правителства, парламенти и граждански общества сами да дадат изява на това какво точно искат да стане. Вместо да се бичува Комисията, сега важи: включете мозъците си и отворете уста. Не говорете злостно, а правилно.

Трябва да продължим по усъвършенстването на вътрешния пазар, по задълбочаването на икономическия и валутния съюз. Нужна ни е повече воля за европейска отбрана – не срещу Америка, а да осъзнаем слабостите си. Примерно, че в Европа имаме 175 вида оръжия, а в Америка само 24, че американският бюджет за отбрана е двойно по-голям, отколкото този на Европейския съюз. И вместо ефективността ни във военната област да е 50%, тя е едва 15%. Начинът, по който европейците организират отбраната си, е просто смешен.

Трябва да продължим и в социалната област. Не понасям непрестанно да се твърди: социалистите били отговорни за социалната политика в Европа. Всъщност защо? Ние го можем точно толкова добре. Ние го можем по-добре и би следвало да го правим.

Чувствам се окуражен от снимките от улиците на Европа, които достигат до нас през последните седмици и тези дни – хиляди, които заливат улиците в името на Европа, тези млади хора, които демонстрират за Европа. Най-сетне отново се демонстрира “за” нещо и че иде реч за Европа. Това е процес, който само можем да приветстваме.

Длъжни сме да говорим с евроскептиците. Не е нужно да се разговаря с радикалните популисти. Но хората, които имат оправдани въпроси, заслужават да ги чуем. А хората ни чуват по-добре, когато имат усещането, че ние действително полагаме грижи за важни неща, а не за всяка дреболия. ЕК го прекрати. Само че никой не го забелязва, защото е по-лесно да продължат критичните и свръхкритичните крясъци, отколкото да си направиш труда вечер да прегледаш вестника или закона. Тогава ще забележиш колко много се е променило след встъпването в длъжност на ЕК, защото си мислихме, че е време да не нервираме повече хората, а да направим нещо, за да може Европа да продължи напред и това трябва да продължи.

Сега, скъпи приятели, настана часът ние, убедените европейци, да се надигнем от канапето – не бавно, а напористо и да се задвижим. В противен случай популистите ще продължат похода си, и то по-бързо, а това би било зле за Европа. По-добре е ние да сме първи на финала.

Благодаря ви!

------

* На форума присъства и Бойко Борисов начело на делегация на ГЕРБ, които са част от ЕНП.