Днес по обед е получен сигнал при главния прокурор Цацаров срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски, а подател е предшественикът му на поста - Божидар Лукарски.

"Ние в специализираното звено "Антикорупция" смятаме, че се касае за престъпление по служба", подчерта Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, като допълни, че вече тече проверка.

Става въпрос за запис, на който се чува глас - както се твърди на Седларски, - който натиска в борда на държавното дружество "Ел Би Булгарикум", подчинено на Министерството на икономиката, да влязат 3-ма души от "Мейджи". Така се казва японската компания, който си плаща на държавата ни лиценз за ползването на бактерията бацилус булгарикум и съответно има право да продава мляко на японския пазар.

На всичкото отгоре едната от протектираните дами, за която става въпрос, има проблем със свидетелството си за съдимост. Става ясно, че служебният министър знае това, каза Арнаудова, като призна, че самата тя е чула записите от медиите. 

Ето го и разговора:

Мъжки глас (предполага се министър Седларски): За „Ел Би Булгарикум“ трима нови.

Женски глас: Вие знаете, идваха „Мейджи“ и си казаха…

Мъжки глас (вероятно Седларски): И си казаха конкретни …

Женски глас: И си казаха какво ги боли.

Мъжки глас (вероятно Седларски): Казаха – работим с един човек и…

Мъжки глас: Ясно, добре. Въпреки там всичките проблеми с липсата на документация и така нататък в дружеството.

Мъжки глас: Не, не, въпросът е, че в дружеството я няма документацията.

Мъжки глас (вероятно Седларски): Ние това още не го знаем.

Мъжки глас: …Значи поемаме този риск, така ли, за госпожа Минкова, да я назначим? Добре, каквото кажете, Вие сте собственик, няма проблем. Поемаме го, защото липсва документация в дружеството, доста сериозни пропуски има.

"Мейджи" формира около 25 % от приходите на държавното "Ел Би Булгарикум", се казва в сигнала на Божидар Лукарски. А вкарването на лобисти на компанията в държавната фирма, която ги контролира, означава, че на практика ще се контролират сами себе си.

"Ще бъде установена не само личността на лицата, които се вкарват в борда, но и тяхното минало в чисто кариерен план - твърденията, че имат близост с "Мейджи", каза днес Арнаудова.

Както Клуб Z писа, премиерът Герджиков също коментира случая още снощи пред бТВ.

На питане на водещата - има ли министър Теодор Седларски неговото доверие, Герджиков отговори след замисляне, че това е "деликатен въпрос". Когато тя му предложи да разсъждават - дали щом един български министър прокарва икономически интереси на чуждестранно частно дружество в наше предприятие, това е станало без тлъста комисиона, служебният премиер отговори:

"Значи, не обичам такива неща да чувам!"