Докато светът се бе втренчил в "развода" между Великобритания и ЕС, в Лондон вървяха слушания по дело за един друг развод между двама бивши партньори. В делото "Украйна срещу Русия" британски съд в сряда постанови, че Киев все още дължи на руснаците 3 милиарда долара.

Русия предостави на Украйна парите през 2013 г. по времето на президента Виктор Янукович под формата на еврооблигации, регулирани от английското право. Парите бяха предимно за украинския държавен гигант "Нафтогаз", които той да плати на "Газпром".

В постановлението си британският съдия Уилям Блеър каза:

"В крайна сметка това е искане за погасяване на дълговите ангажименти, по отношение на които съдът реши, че няма основание за защита. Не би било правилно делото да бъде предадено за пълно съдебно разбирателство при тези обстоятелства."

Москва използва тези 3 милиарда долара като гилотина над главата на Украйна, като печели малки победи тук и там в борбата си срещу дошлото преди три години на власт правителство. Киев настоява, че Русия е трябвало да участва в преструктурирането от Международния валутен фонд (МВФ) на дълга на Украйна през 2015 г., но тогава Русия нямаше желание, то липсва и днес. Година по-рано проруски настроеният Янукович бе изхвърлен от властта чрез бунта на Евромайдана. Формирано бе новото правителство на Арсений Яценюк, който по онова време се оказа предпочитаният избор на Виктория Нюланд - тогавашната шефка по делата на Евразия в Държавния департамент и привърженичка на смяната на режима. Оттогава Москва не вярва на новите управници. Дори сега, когато Яценюк вече не е на власт, двете страни продължават да са на нож.

Украинските еврооблигации се сринаха заради новината за съдебното решение, но не дотолкова, че да предизвикат тревога. За една икономика, която все още е на животоподдържаща система на МВФ, украинските ценни книжа се оценяват много близо до номиналната стойност и са по-малко подложени на сътресения, отколкото преди две години, благодарение на големите многостранни институции, поддържащи цените.

Най-голямото падение е политическото. То носи точки на Русия, а адвокатите й вече обсъждат парите по най-малко две дела с участието на "Нафтогаз" и Русия.

В понеделник "Нафтогаз" подаде отделна жалба в друг съд, този път в Люксембург. "Нафтогаз" е ключов доставчик на природния газ на руската "Газпром" в Европа. Това е единственият й чуждестранен доставчик. "Нафтогаз" подаде отделен иск в Общия съд към Съда на ЕС с искане да бъде анулирано решението от октомври 2016 г., предоставящо на "Газпром" по-голям капацитет за доставки по тръбопровода ОПАЛ в Германия и увеличаващо подаването на газ по "Северен поток" - тръбопровода в Балтийско море, който свързва Северна Русия и Германия.

За страна, която изглежда настроена срещу Владимир Путин и е част от твърденията на американското правителство за руската намеса във вътрешните работи, германците са твърде заинтересовани да помогнат на "Газпром" и по-малко да не закачат "Нафтогаз".

От "Нафтогаз" твърдят, че решението на съда в Люксембург от октомври противоречи на директивите на Еврокомисията за насърчаване на енергийната конкуренция и застрашава сигурността на доставките не само за пазарите в ЕС, но и за Украйна. "Газпром" ще разчита по-малко на бившия си съветски партньор, за да снабдява със своя газ Европа. Това е проблем на "Нафтогаз" и ако е така, е проблем за Украйна. "Нафтогаз" е най-важната украинска компания.

"Нафтогаз" и "Газпром" ще водят битка и в предстоящите седмици в арбитражно слушане в Стокхолм.

"Смятаме, че съдът ще реши тази година това, което трябва да бъде считано за справедливо според европейските стандарти, и как да бъде приложено решението, - каза изпълнителният директор на "Нафтогаз" Андрий Коболиев по повод продължаващия спор с "Газпром". - Решението на съда в Стокхолм е разделено на две дела и смятам, че по първото дело цените за закупуването на газа ще паднат през април, и тогава отново ще се обърнем към съда през юли, за да обсъдим правилата за транзита. Все още искаме 70 милиарда долара от тях. Ако спечелим, това ще бъде най-голямото търговско арбитражно дело в Стокхолм."

Но ва този етап Украйна не трябва да залага на някаква голяма победа срещу руснаците.

----

* Авторът е специалист по развиващите се пазари. Коментарът му е публикуван в електронното издание на сп. "Форбс".