На извънредно заседание тази вечер служебният кабинет отмени Постановление 208, гласувано от кабинета на Бойко Борисов през 2016 г. То уреждаше нормативната уредба за интеграцията на получилите убежище или закрила у нас.

Решението на кабинета "Борисов-2" бе критикувано остро както от левицата, така и от президента Румен Радев.

Корнелия Нинова дори обеща да сезира Върховния административен съд, ако не бъде отменено. Според нея то дискриминира българите за сметка на мигрантите. Столетницата обаче не предложи алтернативно решение или собствен план за справяне с бежанската вълна дори в предизборната си програма.

Постановлението, или "Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила", предвиждаше общините да сключват отделни споразумения с всеки бежанец, който бъде разселен на тяхна територия.

Местната власт щеше да е длъжна да осигури на чужденците жилище, обучение по български език и работа, или да плаща социални и здрави осигуровки, ако не може да си намери такава. Досега обаче нито една община не бе изразила желание да поеме бежанци.

Днес служебният премиер Огнян Герджиков обяви извънредно заседание на Министерски съвет от 17 ч. На заседанието е посочено, че в този си вид постановлението практически не функционира. Наредбата не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културна интеграция на мигрантите, пише от МС в прессъобщение. 

След два часа обсъждане служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви, че постановлението е отменено, и сега трябва да се изготви нов механизъм за интеграцията на мигрантите и получилите закрила.

Премиерът е възложил на министрите на външната работа и социалната политика до 7 април да подготвят нова наредба - съобразена с международните правни норми, но с по-ясни критерии.