Създателят на "Знамето на свободата" - символът на хомосексуалната общност - артистът и активист Гилбърт Бейкър, почина на 65 години, съобщиха световните агенции.

Художникът създава флага с цветовете на дъжата през 70-те години на миналия век. Преди това Бейкър рисува множество банери за шествията в защита на ЛГБТ-общността и за протестите против войната, които се провеждат в Сан Франциско по време на хипи вълната в САЩ.

Бейкър е роден през 1951 година в Канзас. След военната си служба в началото на 70-те той се установява в Сан Франциско, където се запознава с небезизвестния Харви Милк - американски политик и първият открит гей в политиката на Америка, припомня БГНЕС.

Милк е убит от свой колега, а мотивът за посегателството е сексуалната ориентация на политика.

След 1994 година Бейкър се установява в Ню Йорк и живее там досега.

Знамена с цветовете на дъгата са използвани и в далеч по-ранни години преди 70-те години на 20 век като символ на социална промяна. Смята се, че Бейкър се е вдъхновил именно от този период. Първият вариант на "Знамето на свободата" на артиста се състои от 8 цвята и е развято за първи път на гей парад през юни 1978 година. По ушиването му работят 30 доброволци.

Всеки от цветовете в знамето има стоето значение - розовото симвоблизира сексуалността, червеното - живота, оранжевото - здравето, а жълтото - слънчевата светлина. Зеленият цвят представя природата, тюркоазът - магията, цветът "индиго" - спокойствието, а виолетовият - духа.  Днес флагът се състои от 6 цветни линии - липсвар розовото и тюркоазено синьото.