Прокуратурата се е заела с разследването на причините за пожар, избухнал в късния следобед в петък в католическата църква в Белене. Това е храмът, от който си тръгна италианският ссвещеник отец Паоло Кортези, след като приюти семейство сирийски бежанци, а в резултат жители на града се разбунтуваха. Свещеникът бе получил и заплахи.

Първият етаж е сериозно пострадал от пламъците, а вторият може да се срути заради обгаряне на дървената конструкция.

Огледът на мястото на пожара е приключил късно снощи, съобщи бТВ. Прокуратурата работи по различни версии за причините, като не се изключва умишлен палеж. 

Огънят е обхванал изцяло първия етаж на храма и е тръгнал към втория. Помещението, от което е започнал пожарът, е напълно унищожено, повредени и изцяло изгорели са множество икони, засегната е дървената конструкция на втория етаж и има риск той да се срути. 

Според една от версиите на разследващите пожарът е тръгнал от помещението, в което енориашите палят свещи. Според сестрите от храма обаче това трудно може да е така, тъй като самите свещи се подставят в подноси с вода, а мястото, където седят подносите, са покрити с ламарина - тоест все негорящи материали. Затова и сестрите, и местни граждани недоумяват как такъв голям пожар може да тръгне от свещите.

Подноси от ламарина и с вода се използват за поставяне на запалени от енориашите свещи в храма в Белене. Затова местните се чудят как оттам може да тръгне пожар.

Един от първите хора, които отиват на място, е Петър Банушев, помощник на отец Паоло.

„Заварих там на пейката имаше, долу също, клечки от кибрит. Полицаите ми казаха нищо да не бутам”, разказа той.


В храма при избухването на пламъците не е имало литургия. Живеещите около храма споделят, че до него има постоянен достъп. В двора на католическата църква си играели и деца.

Огънят бушува в деня, в който отец Паоло Кортези празнува рождения си ден.