Легендарният поп певец Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература, с която бе удостоен миналата година от Шведската академия.

Церемонията се състоя в Стокхолм, предаде БГНЕС.

Съгласно желанието на Дилън церемонията се проведе в камерна обстановка без журналисти. Присъстваха само певецът и членовете на Академията. Повече подробности за мероприятието не се съобщават.

Предполага се, че Дилън е предал Нобеловата си лекция, записана на видео. Изнасянето на такава лекция от лауреата в срок от 6 седмици след връчването на наградата е задължително условие, за да получи той паричната награда от 8 милиона шведски крони (837 000 евро).

Удостояването на един певец с Нобелова награда за литература бе твърде изненадващо. То бе обявено на 13 октомври 2016 г. „заради създаването на поетични образи във великата американска песенна традиция“. Всъщност Боб Дибън стана първият музикант, удостоен с престижната премия. Той е автор на такива песни като Blowin' in the Wind (1963 г.), The Times They Are a-Changin' (1964), Like a Rolling Stone (1965) и други.

В средата на ноември Шведската академия информира, че е получила писмо от певеца, в което той обявява, че няма да присъства на традиционното връчването на наградата поради заетост. Той признава, че е поласкан от удостояването му с наградата.