Българското председателство на ЕС е събитие, заради което си струва, макар и в средносрочен план да направим някои неща, да преглътнем някои неща. Ще се окажем в центъра на събития, които по никакъв начин не изглеждаха възможни преди година, година и половина. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР евродепутатът Светослав Малинов:

Решаващата фаза от преговорите за напускане на Великобритания на ЕС вероятно ще се проведе под нашето председателство. Не дай Боже, паралелно на това да има задълбочаване на отношенията с Турция и проблем с бежанците заради дестабилизация в Турция. Когато има дори само тези две неща на масата, разбираме защо стабилността излиза като основна тема, средносрочно. В крайна сметка до края на председателството ни, лятото на следващата година, могат да бъдат направени компромиси, могат да бъдат допуснати неща, които по принцип не смятаме за редни, в името на тази цел. След това ще видим.

Това, което в момента имаме като възможност, е да извадим някои неща, които не биха били приоритети, ако България не поеме председателството. И тук ние трябва да си поставим много ясни цели. 

Запитан има ли в Европейската народна партия разочарование заради очертаващата се дясна коалиция между ГЕРБ и патриотите Малинов коментира:

Разочарование има, но разочарованието не означава активна съпротива или заклеймяване на такава коалиция. Разочарованието настрана. Политическата реалност в България се оценява правилно. Нашите колеги разбират, че този вариант ще даде ако не дългосрочна, то поне средносрочна стабилност. В момента има напрежение в ЕС и едно от нещата, които смятам за национален интерес, е да не се допусне линията на Орбан да бъде доминираща.

Относно отмяната на правителственото постановление 208 за интеграцията на бежанците той изтъкна, че в момента се получава отстъпление назад, защото българското законодателство като цяло не е пригодено за интегриране на бежанци:

Идеята, че ако имаш наредба, имаш бежанци и ако нямаш наредба, нямаш бежанци, е глупава идея. България или е член на ЕС и спазва правилата, работи в правната рамка на ЕС, или не. В този смисъл наредбата запълваше правен вакуум. Тя не променя нищо, не увеличава броя на бежанците. Задава правила за онези български институции, които трябва да се занимават с този проблем, а не знаеха какво да правят. А и в някакъв смисъл е врата да се разберат най-добрите практики на ЕС в интеграцията на бежанци - сфера, в която ние нямаме практически никакъв опит.