"Имена на палачи не трябва да се дават на улици и площади. Имената на терористите и революционерите не трябва да бъдат увековечавани в нашите градове. Паметниците на тези хора не трябва да стоят на нашите площади. Мумифицираните тела на тези хора не трябва да бъдат излагани за всеобщо наблюдение."

Това заяви пред телевизия "Россия 24" Волоколамският митрополит Иларион - шефът на Отдела за външни църковни връзки към Руската православна църква (РПЦ).

Той препоръча мумията на Ленин да бъде погребана.

"Бих казал, че закъсняхме с тези решения четвърт век. Те трябваше да бъдат взети още тогава, веднага. Когато през 1991 г. махнаха паметника на Дзержински от площад "Дзержински", тогава трябваше да изнесат тялото на Ленин от мавзолея. Щом това не бе направено тогава, сега трябва да иозчакаме момента, когато около този въпрос ще има съгласие в обществото", смята митрополит Иларион.

Споровете за и против мумията на пролетарския вожд се активизират винаги в навечерието на датата на смъртта му - 21 януари, и на раждането му - 22 април.

Преди година руският президент Владимир Путин заяви, че някои идеи на Владимир Илич довели до разрушаването на историческата Русия. Той обаче призова за внимателен подход по въпроса за погребението му, защото той можел да разцепи руското общество.