Дмитрий Медведев мълчи, дори дни след масовите протести няма негова позиция. Премиерът предпочита да поства снимка, на която е заедно с президента Владимир Путин на архипелага Земя на Франц Йосиф в Северния Ледовит океан. Наречен е на името на австрийския кайзер. Снимки, които държавната телевизия отново и отново показва.

Медведев и Путин са облечени с дебели червени якета с руския флаг и герба. Всъщност вероятно не е било планирано държавният глава да вземе със себе си премиера на въпросната екскурзия в руския Север сред ледници и бели мечки. Путин демонстративно подкрепя премиера в труден за него момент. Пътешествието е и знак към елитите в страната: дуото Путин-Медведев, което през 2012 г. си размени постовете на премиер и президент, продължава да е сплотено, също при, а и точно поради обвиненията в корупция срещу правителствения ръководител.

За мнозина в Русия Медведев се превърна в лицето на корупцията, след като опозиционерът Алексей Навални документира на видео богатствата на премиера. Милиони видяха кадрите от разточителни имения, лозови масиви, дворци, луксозна вила с отделна постройка за патиците му.

Според разследването на Навални зад всичко това стои мрежа от фондации, изградена от приятеля на Медведев от студентските години Иля Елисеев. Той оповести, че през идните дни ще направи изявление. Това обаче няма да промени настроенията в страната след масовите протести от миналата неделя.

Участниците бяха предимно млади хора, ученици и студенти, събрали се, за да настояват за отговор на правителството. Мнозина носеха маратонки – намек за слабостта на Медведев към дизайнерски спортни обувки, които е купувал също през мрежата от фондации.

Полицията в Москва арестува участник в протестите срещу Медведев.

Но дори отново да се въртят слухове за оставка на Медведев, а самият той да чете в печата, че се държи като аристократ, едва ли е възможно оттегляне преди президентските избори през 2018 г.

Подобна стъпка би била огромен успех за Навални, който иска да се възправи на вота срещу Путин. Но протестите не са насочени единствено срещу Медведев, а срещу режима на Путин като цяло.

“Вън Медведев, вън  Путин!”, крещяха хората, явно знаейки, че премиерът е само част от апарата на Кремъл, а корупцията се е вкоренила здраво сред руските властимащи.

На много млади хора като 20-годишния демонстрант Виктор Раткин е ясно, че страната е разяждана от корупция, цялата система е гнила.

Премиерът като гръмоотвод

Досега разделението на труда между Медведев и Путин винаги е функционирало добре. Премиерът, който като президент следваше либерален курс с призиви за повече демокрация и борба с корупцията, преди всичко е гръмоотводът на Путин.

За президента с одобрение от над 80 на сто лоялният премиер му е от полза, макар във времена на икономическа криза да е недолюбван от народа. Към това трябва да се прибави и че Медведев не винаги реагира адекватно. Примерно през май 2016 г., когато посети Крим и каза на отчаяна пенсионерка, поискала повишение на пенсията й:

“Пари няма. Дръжте се! Всичко хубаво!”

Или пък миналата неделя, в деня на протестите, на въпрос как се чувства, той отговори в инстаграм:

“Не беше зле, покарах ски.”

За мнозина Медведев се превърна в символ на арогантната държавна власт.

Много хора се питат кой съветва премиера, който използва предпочитаните от младежта туитър, инстаграм и фейсбук и въпреки това, за разлика от Навални, не разбира как функционират. Гневът след арестите на стотици демонстранти и присъдата на критика на Путин Навални е огромен, но също и страхът, че сега интернет ще бъде още повече следен.

Масовите протести вече определят дебата в страната - как ще реагира Кремъл една година преди президентските избори? Изненадващо по време на раздаване на филмови награди в Москва взе думата известният режисьор Александър Сокуров:

“Трябва да разбираме младите хора. Те разбраха какво се случва в нашата страна. Те искат да узнаят истината.”

Голяма е критиката и сред писателите като Борис Акунин. 

Дни наред държавните медии не тематизираха нито протестите, нито обвиненията в корупция срещу Медведев. Междувременно след настояване на депутат от компартията Главна прокуратура оповести, че ще проучи обвиненията срещу премиера.

Путин проговори

Доколко е голямо брожението, показва изявлението на смятаната за влиятелна личност председателка на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко: 

“Длъжни сме да говорим с обществото. Да говорим с хората, за да разберем защо протестират. Правителството не трябва да прави така, като че ли нищо не се е случило.”

Путин за пръв път взе отношение по масовите протести в четвъртък. Реагира, както се очакваше – обвини Навални в егоистични интереси. Според президента хората много добре виждали, че държавата се бори с  корупцията. Ако някой или някои политически сили с оглед собствена  изгода злоупотребявали с антикорупционната битка, то това било инструмент, който не служи за подобряване на положението в страната, а единствено за самореклама по време на предизборни кампании.

“Борбата с корупцията е правилна. Но да я използваш като инструмент за политически цели, е погрешно”, каза Путин и стигна толкова далеч, че сравни положението с началото на Арабската пролет и събитията на Майдана в Украйна.

Естествено, Путин не изрече името на Навални.

---------

* Авторката е кореспондент в Москва на германското сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме публикацията й. Преводът е на Клуб Z.