Американският президент Доналд Тръмп отново не изключи възможността да използва търговията като инструмент, с който да бъде гарантирано сътрудничеството на Китай срещу Северна Корея, предаде Ройтерс.

В интервю за в. "Файненшъл таймс" той отново намекна, че при необходимост САЩ ще действат самостоятелно срещу ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Изявленията, изглежда, имат за цел да окажат натиск върху китайския президент Си Цзинпин, отбелязва Ройтерс. Тази седмица двамата ще се видят за първи път. Срещата ще се състои в имението "Мар-а-Лаго" на Тръмп във Флорида на 6 и 7 април.

"Китай има силно влияние върху Северна Корея. И Китай или ще реши да ни помогне срещу Северна Корея, или няма. И ако го направи, това ще бъде много добре а Китай, а ако не го направи, няма да бъде добре за никого", заявява Тръмп.

Попитан каква инициатива Вашингтон може да предложи на Пекин, той казва:

"Търговията е инициатива. Всичко е търговия."

На въпроса дали обсъжда "голям пазарлък", при който Китай да натисне Северна Корея в замяна на гаранции, че САЩ по-късно ще изтеглят войските си от Корейския полуостров, Тръмп отговаря:

"Ако Китай не помага на Северна Корея, ще ги изтеглим. Това е всичко, което мога да ви кажа."

Не е ясно дали твърденията на Тръмп ще развълнуват Китай, изтъква Ройтерс. Пекин предприе стъпки за усилване на икономическия натиск върху Пхенян, но отдавна не желае да направи нещо, което би могло да дестабилизира режима на Ким Чен Ун и да доведе до притока на милиони бежанци през границата между двете държави.

Също така не е ясно дали САЩ могат да направят сами нещо, които би накарало КНДР да спре да разширява ядрената си мощ и разработването на ракети с все по-голям обсег, способни да носят ядрени бойни глави.

Същевременно американски представител, пожелал анонимност, заяви, че съветниците на Тръмп по националната сигурност се извършили преглед на вариантите, с които САЩ да се опитат да прекратят ядрената и ракетните програми на Северна Корея. Те включват икономически и военни мерки, но хората са по-склонни към санкции и увеличаване на натиска върху Китай с цел да повлияе на изолирания си съсед.

Макар възможността за превантивни удари на САЩ да не е напълно изключена, извършеният преглед дава приоритет на по-малко рисковани стъпки и "не акцентира върху преки военни действия", допълва представителят. Той изтъква, че още не се знае дали препоръките на Съвета за национална сигурност вече са стигнали до Тръмп.

От Белия дом отказаха коментар на цитираните от Ройтерс препоръки.

Очаква се Тръмп и Си Цзинпин да обсъдят амбициите на Китай в Южнокитайско море, през чиито води търговски кораби превозват годишно стоки за 5 трилиона долара. Китай предявява претенции към по-голямата част от богатото на природни ресурси море. За отделни части на стратегическия регион обаче претендират също Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.

Вчера държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е разговарял с китайския държавен съветник Ян Цзиъчи за предстоящата визита. Тилърсън заявил, че Америка ще направи всичко възможно, за да гарантира, че предстоящата двустранна среща на върха ще има положителни резултати.

Може ли КНДР да порази с ракети САЩ?

Кей Ти Макфарланд - зам.-съветник на Тръмп по националната сигурност, заяви, че има "реална възможност" Северна Корея да бъде в състояние да удари САЩ с ракета с ядрена бойна глава, съобщи "Файненшъл таймс". Това можело да се случи в края на 4-годишния мандат на Тръмп, който изтича в началото на 2021 г.

Прогнозите на Макфарланд са доста по-мрачни от тези на мнозина експерти.

"Обикновено предвижданията са, че за това ще бъдат необходими около пет години", заяви Зигрфид Хекер - бивш директор на Националната лаборатория в Лос Аламос и водещ експерт по ядрената програма на КНДР.

Трудно е да се правят такива прогнози хем поради малкото разузнавателни данни за Северна Корея, хел заради несигурността към каква степен на успех при изстрелването им ще се стреми Пхенян, отбелязва Ройтерс.

Според Джон Шилинг - сътрудник на проекта "Северно от 38-ия паралел", наблюдаващ КНДР, режимът в Пхенян може да се сдобие до края на мандата на Тръмп с ракети, които ще са в състояние да нанесат ограничени удари по САЩ. Но това може да стане и "малко по-късно".

"Съмнявам се да е надеждна каквато и да било било ракета, която те ще въведат на въоръжение преди края на 2020 г. Но може би те няма и да бъдат такива. Едно или две от 6 изстрелвания към САЩ най-малкото ще променят политическата игра", каза Шилинг.