Индийският премиер Нарендра Моди тържествено откри най-дългия в страната автомобилен тунел "Ченани-Нашри". 
Шест години са били нужни на инженерите за строителството на 11-километровия тунел, който се очаква да облекчи трафика по магистралата, свързваща Кашмирската долина с останалата част от страната, посочва АП, цитиран от "Дарик".

Телевизия Ен Ди Ти Ви съобщи, че тунелът значително ще съкрати времето за пътуване между двата главни града в северния индийски щат Джаму и Кашмир - "лятната столица" Сринагар и "зимната столица" Джаму.
 "Този тунел ще бъде от полза за фермерите от Кашмирската долина. Продукцията им вече няма да се разваля заради затворени пътища", каза на церемонията Моди, цитиран от телевизионния канал.
Кашмир е един от най-важните селскостопански райони на Индия. Там се отглеждат ориз, царевица, пшеница и градински култури - ябълки, круши, праскови, кайсии и др. Според властите смисълът на тунела не е само в намаляване на разстоянието между градовете Ченани и Нашри с 30 км (от 41 на 10,9 км). В хималайските участъци често има свлачища, а през зимата - обилни снеговалежи, които водят до огромни задръствания или затваряне на магистралата за часове и дори дни.

Това е първото подобно съоръжение в Индия, оборудвано с модерна система за контрол, вентилация, противопожарна и камери за наблюдение.
Малко след като откри тунела за 37,2 млрд. рупии (574 млн. долара), премиерът призова младите хора в Кашмир да изберат туризма и развитието пред тероризма, съобщи Ройтерс.