Деянието, за което прокуратурата разследва Илко Семерджиев - принуда на орган на власт, дори не изисква да е довършено или да се доказва, че министърът има материален интерес, за да получи обвинение. Това отговори на въпрос на Клуб Z говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова на специален брифинг по повод привличането на служебния здравен министър като обвиняем за това, че е натискал своя подчинена да назначи човек без интегритет.

От другите членове на кабинета "Герджиков" вече тече проверка срещу икономическия шеф Теодор Седларски за запис, в който той натиска частни лобисти да влязат в борда на държавното "Ел Би Булгарикум".

.

Както стана ясно днес, здравният министър получава прокурорско обвинение за това, че на няколко пъти е пресирал директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова да назначи негов човек за свой заместник.

Неофициално става въпрос за бизнесмена Боян Доганов, макар че днес Румяна Арнаудова не отрече и не потвърди. Тя каза, че е установено, че той е бил близък със Семерджиев и са "работили заедно".

Двама прокурори от звеното "Антикорупция" са започнали разследването от 27 март - когато е подадена жалбата и когато бил последният "ултимативен" срок, поставен от министъра на Стоименова да назначи неговия човек.

"Колегите са убедени, че е доказано извършването на престъпление от общ характер против реда на управлението - т.е. упражнена е принуда по отношение на орган на властта да извърши нещо по служба", каза Арнаудова.

Предисторията започва от 20 февруари, когато на среща в сградата на министерството служебният министър в прав текст е обявил на изпълнителната директорка, че трябва да назначи за свой заместник посочения от него.

Директорката на Агенцията по лекарствата възложила на свои служители и лично извършила проверка на предлаганото име в интернет и в Търговския регистър на дружествата, регистрирани в България.

От това е установено, че лицето, за което се настоява да бъде назначен, участва в няколко дружества – всички с дейност в областта на здравеопазването. Например - превод на медицинска литература, също така в други дружества с предмет на дейност клинични изпитания и пр. Тези обстоятелства според изпълнителната директорка представляват основания, сочещи към конфликт на интереси, смятат от обвинението.

Въпреки тези обстоятелства, че човекът е собственик на търговски дружества и министърът на здравеопзването е бил уведомен, Семерджиев е настоявал лицето да бъде назначено.

На 27 февруари самият покровителстван се обадил на Стоименова и си уговорил среща.

Така тя го уведомила за наличие на конфикт на интереси и го запознала с декларациите, които се попълват при постъпване на този пост, включително и тази за отсъствие на конфликт на интереси.

Въпреки това той не само че не прекратил опитите си, а на 24 февруари Семерджиев говорил със Стоименова и на висок тон й поставил срок - до 27-и, понеделник, да назначи човека и че не желае да я слуша. След което й тряснал телефона.

Тогава казал и знаменитата фраза:

"Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя."

На другия ден доцентката е била разпитана. 4-ма свидетели са потвърдили, че думите й съвпадат с проведените срещи и пр.

За това деяние законът предвижда до 6 г. затвор, каза Арнаудова.