Посещенията на чуждестранни туристи в България през януари и февруари тази година са нараснали с 18.6% спрямо същия период на 2016 година. Това бе обявено на съвместна пресконференция между Националния статистически институт (НСИ) и Министерството на туризма.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски каза, че през 2016 г. в България е имало 3331 места за настаняване с 10 и повече легла с общо над 140 хил. стаи в тях, съобщи пресцентърът на НСИ.

В сравнение с 2015 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 4%. Цветарски съобщи още, че общият брой на нощувките за 2016 г. е 25.2 млн., което е със 17.7% повече от предходната година. По думите му най-голямо увеличение от 21% се наблюдава във висококатегорийните обекти с 4 и 5 звезди.

Министерството на туризма за първи път от април ще предоставя данни на бизнеса за брой самолетодвижения на летищата Варна и Бургас за предстоящия летен сезон, каза министърът на туризма Стела Балтова. По този начин хотелиерите ще могат да си прогнозират заетостта.