Сирийският режим може да е извършил военни престъпления и престъпления срещу човечеството с помощта на Русия, виновните за които трябва да бъдат намерени и наказани, заяви днес Европейският съюз.

„Съветът ... призовава режима и неговите съюзници, особено Русия ... да положат всички усилия, за да осигурят: пълно спиране на бойните действия; вдигане на блокадите и пълен, безпрепятствен и устойчив хуманитариан достъп“, се казва в приетия днес заключения на Съвета на външните министри на ЕС.

Те осъждат продължаващите „системни, широко разпространени и груби“ нарушения на човешките права и на международните хуманитарни норми „от всички страни, особено от сирийския режим“.

„Това трябва да спре и виновните да бъдат подведени под отговорност“, пише още в заключенията. „Съветът осъжда използването на глад срещу цивилни като метод за водене на война чрез обсаждане на населени територии както и насилственото преместване на население, като и двете могат да представляват военни престъпления или престъпления срещу човечеството“.

Министрите одобриха на днешното си заседание стратегия на ЕС за Сирия, която включва край на войната и политически преход, подкрепа за политическата опозиция и нейното обединение, защита за демокрацията, човешките права, свободата на словото, засилване на гражданското общество и неговите организации, икономическа и хуманитарна помощ за Сирия.

Министрите подчертават, че ЕС е готов да участва в следвоенно възстановяване на Сирия, само при условие, че бъде постигнат траен и устойчив мир, което според ЕС е невъзможно при сегашния режим на президента Башар Асад.

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от декември 2015 г. не поставя изрично условие Асад да бъде изключен от преговорите в Женева за политическо решение на конфликта, каза френският външен министър Жан-Марк Еро.

„Франция обаче и за миг не си представя, че тази (бъдещата – б.а.) Сирия може да бъде управлявана от Башар ел Асад. Той е отговорен за сегашната ситуация“, каза Еро.

Европа отказва да участва и в незабавни „възстановителни и стабилизационни усилия, които биха могли да подкрепят „социално и демографско инженерство“.

Сирийската гражданска война, която навлезе в седмата си година досега е взела над 300 000 жертви и е прокудила 5 милиона души извън страната. Вътрешните бежанци са 6,3 милиона. Тринадесет и половина милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, а 1,5 милиона живеят под обсада.