Премиерът Огнян Герджиков е признал пред министрите си след изрично настояване от тях, че причината за отмяна на наредбата за интеграцията на бежанците и прословутото постановление №208 на Министерския съвет е искане на президента Румен Радев. Това става ясно от публикуваната стенограма от извънредното заседание на служебния кабинет в петък. Единствената точка в дневния ред е именно отмяната на постановлението. Това бе една от основните теми в кампанията на Радев за президент, макар изговаряна предимно от подкрепящата го партия БСП. Бе и част от кампанията на лидерката на социалистите Корнелия Нинова за парламентарния вот.

Герджиков сам докладва проекта за решение за отмяна на Постановление 208 от август 2016 г. Подкрепят го социалният министър Гълъб Донев и вътрешният министър Пламен Узунов. Мотивите на министрите най-общо - наредбата за интеграцията на бежанците така и така не работи, тъй като от приемането ѝ преди 9 месеца досега не е сключен нито един договор по нея между местните власти и хора с получен статут за закрила. В документа няма предвидени последици, ако някоя от страните - кметът на общината или бежанецът със статут, не спазва наредбата или подписаното споразумение за интеграция. Финансирането на въпросните интеграционни мерки - като осигуряване на жилище, на работа, на здравна грижа, на обучение по език или друго, е най-вече от европейски фондове като Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, оперативни програми по Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и др.

Срещу предложението за отмяна възражения има вицепремиерката по еврофондове Малина Крумова:

"Считам обаче, че отмяната на действаща наредба, при това без да може да се види какво реално я замества, освен че създава правен вакуум, е доста притеснително послание по отношение на европейските ни партньори". Тя допълва, че става дума за отмяна на постановление и наредба, които са част от изпълнението на ангажименти на България за прилагане на общите европейски политики. Липсата на нормативната уредба може да доведе до санкции, в това число и спиране на плащания от Кохезионния фонд.

Против отмяната се изказва и външният министър Ради Найденов, според когото също има риск от влошаване на отношенията ни с Брюксел и е сигурен, че подобно решение ще има негативен отзвук. Според част от министрите темата е деликатна, тъй като е важно от коя страна на европейските настроения ще застане страната ни, дори "цивилизационно" - по-близо до Вишеградската четворка или по-близо до останалата част на ЕС.

Подобни притеснения се чуват и от вицепремиерката по европейското председателство Деница Златева. Министрите на образованието и на правосъдието Николай Денков и Мария Павлова настояват да се разбере кое налага въпросното решение и "спешността", с която се свиква заседание. На тях Герджиков отговаря:  

"Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е."

Веднага след решението на Министерския съвет от петък против акта реагира лидерът на ЕНП Жозеф Дол. Остри реакции имаше от бившата вицепремиерка и вътрешна министърка Румяна Бъчварова, както и от различни отговорни фактори от ГЕРБ. Обвинение имаше и, че решението не е съгласувано с МВР и Държавната агенция за бежанците. Въпреки че самият вътрешен служебен министър го защитава и очевидно е запознат. Информация явно има и служебната министърка на правосъдието, ако се съди по стенограмата от петък.

Преди да се стигне до отмяната на Постановление №208 обаче България получи писмо с критики от Върховния комисарият за бежанците към ООН в България. Поводът бе случаят от Елин Пелин, когато кметът на града Ивайло Симеонов отказа да регистрира в общината и да издаде документи на семейство сирийци, получили статут на бежанци у нас, въпреки съществуването на отмената сега наредба и въпреки ангажиментите на България към международните институции за закрила на хора в нужда. От ООН дори поставиха въпрос кой у нас действително отговаря за бежанците и закрилата им и какво се случва с интеграционната наредба и най-вече с нейното прилагане. 

Любопитното е, че в първоначалния проект за отмяна на наредбата за интеграция на бежанците с получен статут и международна закрила се предвижда изготвянето на нов нормативен документ в едномесечен срок от влизането в сила на отмяната. В хода на дискусията в служебния кабинет стават ясни две неща - едното е, че отдавна има работна група, която прави изменения в наредбата и правосъдната министърка Павлова разполага с тях, мислейки си, че това ще е темата на заседанието. А второто - че едномесечният срок се превръща в срок до 7 април, когато новият документ трябва да е готов. И да замести стария, за да не се получава вакуум, в който държавата ни не изпълнява документално ангажиментите си към ЕС.

Според източници на Клуб Z вероятно работната група ще запише някакъв вид санкции и за бежанци, и за местни власти, които не изпълняват задълженията си по договори за интеграция и задълженията си по закона за предоставяне на убежище. Освен това вероятно ще се премахме сегашният вариант, при който средства по наредбата се при сключени договори за интеграция между общини и бежанци със статут се отпускат от дирекция „Международни проекти“ на МВР на базата на сключено споразумение с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Сега идеята е да има национален единен орган, който да се занимава с това и да отпускат пари директно на общините, които кандидатстват.

Другият въпрос, който възниква, е как служебното правителство ще спази разпоредбите на Закона за нормативните актове. Според него актовете на кабинета трябва да бъдат обявени за обществено обсъждане за срок от 1 месец преди приемането им. Това дава основание на временния кабинет да публикува проектонаредбата и ново проектопостановление, но не и да приеме такова. Когато изтекат сроковете по този закон вероятно вече ще има редовно правителство (ако всичко е наред с преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти") и то ще трябва да приема нов регламент и да води кореспонденцията с Брюксел, ако отмяната създаде наистина голям проблем, каквито са опасенията на част и от действащите министри.

Пълният текст на стегограмата от заседанието на служебното правителство в петък можете да прочетете тук: