Европейският съюз поздрави днес Александър Вучич за победата му в президентските избори в Сърбия и го подсети, че пътят на страната му към европейско членство минава през мира и сигурността на Балканите и помирението с Косово.

В поздравително писмо до Вучич председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер припомнят и че реформите свързани с европейските амбиции на Белград предполагат също „стабилни и функциониращи институции, върховенство на закона е борба с корупцията“.

„Уверени сме, че ще продължите да подкрепяте сътрудничеството и помирението в региона, жизнено важни за стабилността, мира и благоденствието“, пишат Туск и Юнкер. „Вашата решимост ще бъде също ключова, за да продължи напредъкът в улеснявания от ЕС диалог между Белград и Прищина“.

Сърбия преговаря за членство в ЕС от януари 2014 година. Досега е отворила осем от 35 преговорни глави и е затворила две. В ход са преговорите по точка 1 от 35-а глава: „Нормализация на отношенията между Сърбия и Косово“.

Белград е в обтегнати отношения с властите в бившата сръбска провинция, където преобладащите етнически албанци обявиха независимост през 2008 година.

Сърбия е също в процес на модернизация на армията си с руски оръжия.