Значителен ръст на сигналите за контролиран вот показва последният доклад на Асоциация "Прозрачност без граници" за предсрочните избори на 26 март.

Българският клон на международната организация е имал повече от 100 наблюдатели в изборни секции в цялата страна. Данните от доклада са до 20 ч на изборния ден, а получените сигнали за нарушения - 94.

Както се вижда на диаграмата, мнозинството сигнали всъщност са за организационни нарушения - почти половината. Необичаен обаче е фактът, че обикновено този тип сигнали са 60-70% от подадените. Според доклада на организацията донякъде намаляването на този тип нарушения е заради факта, че сега имаше само избори за Народно събрание, а предишните два вота - местните през 2015 г и президентския през 2016 г - се проведоха едновременно с национален референдум.

Организационните нарушения са предимно два вида - неспазване на изискванията за обозначаване на лицата, които присъстват в изборното помещение и непрецизно боравене с изборните книжа (предварително откъсване на бюлетината или отбелязване в изборния списък).

Като особено притеснителен обаче от асоциацията отчитат ръста на сигналите за контролиран вот. В доклада се отбелязва, че опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват или чрез участници в изборния процес (членове на секционни избирателни комисии, застъпници, представители на партии), или от представители на местните власти и лица без обозначителни знаци и без ясен статут.

Сред примерите са: представител на партия влиза в тъмната стаичка и указва на избирателите как да гласуват (Плевенско-с. Буковлък); отворена урна в Шуменско – с. Хърсово (като в случая са възникнали съмнения за осъществяван контрол върху избирателите); лица без ясен статут: лица без обозначителни знаци стоят пред изборното помещение и се опитват да влияят върху вота на избиратели (Стара Загора – с.Люляк, с.Лясковец, с. Остра могила, Раднево и с. Плоска могила, и в Ст. Загора), лица без обозначителни знаци стоят встрани от изборното помещение и проследяват гласуването (Шумен-5-то ОУ). 

В различни общини има случаи кметове да стоят пред секциите и да наблюдават как протича гласуването (Търговище - общ. Антоново), кмет да посреща избирателите пред изборното помещение
(Добрич – с. Пчеларово), кмет да извозва избиратели (Добричко), кмет да стои в изборното помещение (Добричко).

За пръв път от "Прозрачност без граници" констатират случай, в който в изборното помещение присъства придружител на член на секционната комисия (в Перник-СИК75, Младежки дом). Отчетен е и друг рядък пример - двама застъпници на една и съща партия стоят в изборното помещение в с. Митино, Петричко.

Сигнал за особен вид корпоративен натиск за гласуване има отчетен в Бобов дол - преди началото на изборния ден работещите в местните мини са получили бонус към заплатите си.

Сигнали за пряко купуване на гласове има в Лом и с. Ново село, Видинско.

"Прозрачност без граници" е изпратила четири сигнала до районни избирателни комисии (Плевен, Варна и Перник) и един до Централната избирателна комисия, в които е отправен апел за издаване на изрични указания към секционните избирателни комисии и предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията. 

Това все още не е пълният доклад за вота, който се очаква един месец след изборите - на 26 април.