Бразилия - Чили и Холандия - Мексико са първите ясни осминафинали на световното по футбол в Бразилия, след като снощи приключи битката в групите "А" и "Б". 

"Селесао" срази Камерун в столицата Бразилия за 4:1 и очаквано оглави първото място в група "А". В пряк сблъсък за плейофната фаза "ацтеките" се справиха с Хърватия - 3:1. Така балканският тим се завръща у дома.

В мача на откриването на мондиала японски съдия ощети "шахматистите", а снощи неговият колега Равшан Ирматов от Узбекистан го реабилитира, но това не помогна на тима на Нико Ковач. Арбитърът подмина 100-процентона дузпа за Мексико при 0:0, когато капитанът Дарио Сърна влезе в ролята на вратар.

Малко след това обаче латиноамериканците увенчаха по-добрата си игра с голове на играещия на четвърто световно ветеран Рафаел Маркес и Андрес Гуардадо между 72-рата и 75-ата минута. Последва 3:0 от Хавиер Ернандес-Чичарито в 82-рата, преди Иван Перишич да вкара първия гол във вратата на Мексико от началото на мондиала. Минути преди края Ирматов вдигна заслужен червен картон на Анте Ребич.

По същото време Бразилия се разигра пред 70 000 зрители на Националния стадион в столицата срещу Камерун - 4:1. Два пъти Неймар, по веднъж Фред и Фернандиньо вдигнаха на крака оцветените в жълто трибуни. В 26-ата минута африканците върнаха за кратко интригата с попадение на Жоел Матип. Още до почивката обаче Неймар вкара втория си гол, а през втората част домакините довършиха съперника си. И спечелиха групата по голова разлика.

Крайно класиране в група "А"

1. Бразилия  7:2  7

2. Мексико    4:1  7

3. Хърватия  6:6  3

4. Камерун    1:9  0

Осминафиналът Бразилия - Чили е на 28 юни от 19:00 часа в Бело Оризонте, на следващия ден в същия час играят Холандия и Мексико във Форталеза.

А днешната програма на мондиала предлага заключителните двубои в групите "Ц" и "Д". Япония - Колумбия и Гърция - Кот д'Ивоар са мачовете от "Ц", играят се по едно и също време от 23:00 часа. Преди това - от 19:00, ще спорят Италия - Уругвай и Коста Рика - Англия.