Атентатът в метрото в Санкт Петербург може да е организиран от руските власти, за да им послужи като повод за разправа с противниците и участниците в протестните шествия.

Такива мнения започнаха да се прокрадват още в първите часове след трагедията в града край Нева.

Привържениците на тази теория съзират редица съвпадения, които според тях съвсем не са случайни.

Първо, две недели поред в Русия имаше протести срещу корупцията. Хората насочиха гнева си към премиера Дмитрий Медведев. Преди месец той бе обвинен от оглавявания от опозиционера Алексей Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), че е получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства. Това бяха най-големите от години насам протести в страната. Само в Москва на 26 март бяха арестувани над 1000 души.

Второ, на 30 март стана ясно, че президентът Владимир Путин отлага традиционната си "пряка линия" с народа, която трябваше да се състои този месец. Официалният мотив е претоварен трафик. Мнозина обаче заподозряха, че Путин не би искал в ефира да пробият въпроси за корупцията и да говори за нея и протестите.

Трето, атентатът съвпадна с посещението на президента в Санкт Петербург. Той бе в предградието Стрелня на медиен форум под надслова "Истина и справедливост". Събитието е организирано от прокремълския Общоруски национален фронт (ОНФ). И на него бяха дискутирани евентуални предстоящи ограничения, чието налагане обсъждат руските власти. Така например за наложените вече ограничения в интернет Путин каза, че засега са достатъчни. Но веднага допълни, че според мнозина те съвсем не са достатъчни и трябва да се действа още по-твърдо.

Не е за пренебрегване фактът, че избухналите взривни устройства в петербургското метро не са с голяма мощност. Според привържениците на теорията на конспирацията това означава, че ако това е дело на властите, те са целели малко жертви. Но все пак е трябвало да има загинали, за да последва "затягане на гайките".

Преди броени дни мрачна прогноза в своя блог направи известният руски политолог и публицист Игор Айдман. Ето какво написа той:

"Путин може по отработената през 2014 г. технология да се опита да смени дневния ред - да отвлече вниманието на хората от протестното движение с помощта на нова външнополитическа авантюра. Това е най-голямата заплаха на деня."

А днес, след атентатите в метрото, написа в профила си във фейсбук следното:

"Преди няколко дни писах, че на властите им е необходима спешна промяна на дневния ред, превключване на вниманието на обществото от корупцията и протестите на нещо друго. Тогава предположих, че това "друго" може да стане военна авантюра. Но за това, изглежда, Путин вече няма ресурси. А да се организира терористичен акт за него е навик и "икономично". Бих се радвал, ако бъркам."

Айдман визира взривовете в жилищните блокове в Москва през 1999 г. При тях загинаха общо 224-ма души. Властите обвиниха кавказки сепаратисти. По онова време Путин е премиер на Русия. Само година по-късно той става президент. Избягалият в Лондон агент на ФСБ Александър Литвиненко твърдеше приживе, че взривовете са извършени по заповед на Владимир Путин с цел вдигане на рейтинга му.

А ето мнението на социалния психолог Алексей Рошчин, изразено в блога му в сайта "Живой журнал":

"Очевидно една от основните версии - не на органите, разбира се, а на руското общество ще бъде за "самоотстрелване" на властта. Както винаги, прекалено "навреме" се случи този атентат - сякаш нарочно, за да бъде "срязана" и дискредитирана нарастващата вълна от протестна активност в страната. И в този смисъл дори самото място за извършването му - Питер (разговорно название на Санкт Петербург - б.р.)  - изглежда крайно "подходящо". Защото именно в Питер сега има най-много протестно "раздвижване", като се започне от борбата за Исакиевския събор."

Според Рошчин главният проблем е, че в Русия няма възможност за алтернативно разследване. За разлика от САЩ, където Конгресът може да инициира разследването на практика на всяко събитие, като си назначи собствен прокурор и му даде всички пълномощия и пари. А в Русия винаги в крайна сметка остава само официалната версия.

Атентатът съвпадна с идването на Путин в Санкт Петербург. Дали това е случайно?

"Ако някой е много тъп и не е разбрал, че зад атентата в Питер са петата колона и хаосът от 90-те г., тази вечер по телевизията ще му го обяснят. И митингите, разбира се, трябва да бъдат забранени, както и изборите за губернатори след Беслан. Между другото, и изборите, каквито са останали още, да бъдат отложени до окончателната победа над тероризма. Страшен е въпросът НА КОГО Е ИЗГОДНО ТОВА?", написа Леонид Гозман - председател на Общоруското обществено движение "Съюз на десните сили".

Украинският журналист Виталий Портников използва атентатите, за да отправи нападки към Путин:

"За главни постижения на Путиновото управление се смятаха замогването и сигурността. Сигурността след двете чеченски войни, взривовете в блоковете и в метрото, вземането на заложници на "Дубровка" и в Беслан бе дори по-важна от изгубената след срива на цените на петрола заможност. Сега е свършено и със сигурността. И не е толкова важно дали Путиновите спецслужби генерират терора или не могат да го предотвратят. Важното е, че вече няма сигурност."

На фона на всички тези критики твърде изненадващо прозвуча обръщението на Михаил Ходорковски - личния враг на Путин, прекарал 10 години в затвора и напуснал Русия след освобождаването си.

"Няма съмнения, че това е именно терористичен акт - почеркът на терористите, каквито и да са намеренията им, винаги е еднакъв. Всички ние имаме много въпроси и задължително ще ги обсъждаме. Но утре. Днес всички ние сме в една лодка - независимо от възгледите, ранга, възрастта. Русия е нашият дом. И в нашия дом е мъката. Затова днес е този единствен ден, когато трябва да бъдем заедно, трябва да се обединим, трябва да забравим кой е във властта, а кой - в опозиция, кой ходи на работа с метро, а кой – със синя лампа, кой е бил на митинг и кой го е охранявал. Днес страната е единна", написа някогашният най-богат човек в Русия.