На хората ще им хареса за пръв път да има официално националисти в управлението. Тази теза изказа социологът Първан Симеонов в ефира на Нова телевизия тази сутрин.

"Нашите националисти не са възприемани като радикали, харесват ги и отляво, и отдясно. Те обаче имат един голям противник и това е самият Бойко Борисов. Борисов ще започне да прави с тях това, което правеше с реформаторите”, отбеляза той.

Според колегата му Евгений Дайнов лидерът на ГЕРБ е в ситуация без добър ход:

"Не бих искал да съм на мястото на Бойко Борисов. Каквото и правителство да направи, то ще бъде до председателството на ЕС. А вътре ще има министри от партии, които ще говорят категорично неприемливи неща, чисто фашистки неща. Ако Каракачанов стане "министър на войната", това ще доведе до категорично лоши неща. В една възстановяваща се Европа много трудно ще е да пробуташ Каракачанов или Валери Симеонов като министър."

Според Дайнов предстоят "неминуеми безобразия на малки парченца", Симеонов пък твърди, че това ще се "услади" на хората и нищо чудно новото правителство да управлява неочаквано дълго.

Двамата коментираха и предстоящото увеличаване на парното и тока от 7 април, които ще се вдигат с 22-24% и 1% съответно.

"Всички специалисти, които изслушах в последно време, казват, че има нещо нередно в решенията на КЕВР. Но този път ударът е изчислен – идва лято. Съответно на хората няма да им е до това да протестират за парно, но може да протестират за други неща. Като че ли този път го изчислиха, но ако сервират някакво безобразие през лятото, пак ще има протест”, отбеляза Дайнов.

Симеонов също оцени, че КЕВР са определили "добър политически календар" за решенията си.

"Първо, идва топлият сезон. Второ, най-вероятно ще се разберат нещо за пенсиите. И като се замислите, това, което предстои като политическа картина, горе-долу ще се хареса на българите. Честно казано, в топлите месеци хората може да позабравят за това, което им се случи веднага след изборите”, каза той.