Повишаването на цените на парното и тока заради поскъпването на газта не е било забавено за след изборите по политически причини, отбеляза председателят на КЕВР Иван Иванов в ефира на бТВ тази сутрин. Днес регулаторната комисия има открито заседание, на което да обсъди качването на цените.

"Това са изцяло обоснавани решения и почиват на ясна логика, осъзнавам, че бъркат в джоба на бизнеса", отбеляза Иванов. "Цената на природния газ се определя от външни фактори, не зависи от нас. Парното включва цената на синьото гориво и затова също ще поскъпне чувствително. Но пък през първото тримесечие на годината нямаше поскъпване."

Той отбеляза, че счита това за свое постижение:

"Ние от първи януари намерихме една-единствена възможност да тушираме цените. Хората не почувстваха в големите студове промяна на топлинната енергия."

Според предложението на работната група към КЕВР увеличението в най-големите градове на страната – София, Пловдив и Варна, ще бъде с близо 22-23%. Най-голямо ще е поскъпването в Плевен, където регулаторът предвижда скокът да е 37.4%, а най-малко във Велико Търново - със 17.9%. 

Иванов отбеляза, че причината за голямото повишение в Плевен е фактът, че при предишното вдигане е направена грешка и цената е била несъразмерно ниска. Тя пак ще остане по-ниска от тази в София, отбеляза той.

Токът пък ще се вдигне скромно - с около 1%.

Иванов заяви, че не трябвало да има поскъпване на стоките след рязкото поскъпване на парното. Той коментира накратко и цената на водата, позовавайки се на нова наредба, като отбеляза, че е гласувал против увеличението, но колегите му в Комисията са решили друго.