Картър Пейдж - съветник на Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската му кампания, се е срещал с високопоставен руски шпионин, пише американското издание "Бъзфийд".

Това станало през 2013 г. още преди Тръмп да реши да се кандидатира. Пейдж се срещал в Ню Йорк с човек на име Виктор Подобни. По-късно в началото на 2015 г. правителството на САЩ обвинило Подобни и още двама души, че са действали като нерегистрирани агенти на чуждестранно правителство. Тогава американски федерални следователи разкрили руска шпионска мрежа, която търсела информация за санкциите на САЩ срещу Русия в сферата на разработването на алтернативни източници на енергия. Картър Пейдж е енергиен консултант, припомня "Бъзфийд".

Следствието предоставило на правителството във Вашингтон документ от разшифровка на записан разговор между Виктор Подобни и Игор Споришев, също разобличен като шпионин. Двамата говорили за опит за вербуване на човек, наречен Male-1, т.е. "Мъж-1". Редакцията на "Бъзфийд" получила потвърждение, че този човек е Пейдж.

Според изданието това е най-подробно документираният контакт на руското разузнаване с приближен на Тръмп. Пейдж се съгласил доброволно да помага на разследването на сенатската Комисия по разузнаването.

"Остава неясно в каква степен Пейдж е бил свързан с кампанията на Тръмп. През миналото лято той получи известност, като възникна като че ли от нищото. Тръмп, по онова време кандидат-президент, го хвалеше като един от своите съветници по външната политика. След съобщенията, че федералните следователи проверяват връзките на Пейдж с руски официални лица, той бе бързо изгонен от екипа на Тръмп", се казва в статията.

Ето реплика на Подобни към Споришев от стенограмата от предполагаемия разговор между двамата, включен в делото:

"[Male-1] писа, че се извинява, пътувал е до Москва и е забравил да провери входящите съобщения, но иска да се срещнем, когато се върне. Мисля, че той е идиот и е забравил кой съм... Той се хвана покрай това за "Газпром" - мисли си, че ако имат проекта, може да се издигне. Аз също му обещах какво ли не... Измамата е разузнавателен метод, как иначе да работиш с чужденци? Обещаваш услуга за услуга. Получаваш документите от него и му казваш да върви на майната си."

В понеделник Картър Пейдж потвърдил пред "Бъзфийд", че той е Male-1 от съдебното дело.

Според делото той се запознал с Подобни през януари 2013 г. на конференция по енергетиката и се срещал с него постоянно до юни същата година. Двамата водили кореспонденция по електронната поща. Пейдж предоставял на руския шпионин документи за енергийния бизнес.

Контакти с руски представители вече костваха поста на Майкъл Флин. Той изкара едва 24 дни като съветник по националната сигурност на Тръмп. Но бе принуден да подаде оставка. Флин скри, че е разговарял с руския посланик Сергей Кисляк за американските санкции срещу Русия и така подведе вицепрезидента Майк Пенс, който го защити срещу обвиненията.

През февруари пък стана ясно, че и Джеф Сешънс - главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ, е разговарял два пъти в края на 2016 г. с Кисляк. Той обаче скрил за тези разговори по време на утвърждаването си в Сената. При това бил питан дали е имало такова нещо, но е отговорил отрицателно.

Всичко това се случва на фона на разследването на американските служби на кибератаките по време на кандидатпрезидентската кампания през миналото лято. Главният заподозрян е Русия. Разузнавателните агенции на Вашингтон смятат, че така Москва е помогнала на Доналд Тръмп да спечели изборите срещу Хилъри Клинтън.