Европейската интеграция е основата на мира на Стария континент, но тя не е гарантирана, предупреди днес в реч пред Европейския парламент в Страсбург президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той призова европейците „да опазят ценното си наследство, да не го оставят в ръцете на противниците на Европа“.

Щайнмайер (61 г.), социалдемократ и доскорошен външен министър на страната си, заяви, че национализъм и авторитарни режими никнат не само на изток от ЕС, но и в самия него и порица закриването на Централноевропейския университет в Унгария, финансиран от международния финансист и филантроп Джордж Сорос.

„Моята вяра, че пътят на европейското единение е необратим, беше опровергана. Не, Европа не е гарантирана и това го доказа Брекзит“, каза Щайнмайер.

Той подчерта, че европейците нямат по-добра алтернатива от интеграцията в глобализацията, която прави отделните им страни все по-малки и по-слаби.

„Ако не превърнем Европа във фактор на международната сцена, ще загубим“, каза Щайнмайер.

Той посочи, че досега ЕС е изграждан възоснова на много и често мъчителни компромиси, които означават „ да приемеш правото на другия“.

„Но има и други сили, които търсят други отговори – силна ръка, образ на врага“, каза германският президент. „Надига се вълна от авторитарни режими не само на изток, но и тук в центъра на Европа“.

Те предлагат изход от серията кризи връхлетели ЕС чрез връщане към националните държави и граници, каза той.

„Наивно и безотговорно е да се подмамват хората, че промените в климата или тероризмът могат да бъдат спрени с граници“, каза Щайнмайер.

Европейците са изправени пред въпроса какво и колко европейско единство искат, добави той, спирайки се на Бялата книга на Европейската комисия с различни сценарии за бъдещето на ЕС.

„Една трайна самоблокада в ЕС е най-лошият вариант“, каза Щайнмайер, посочвайки, че не бива да се пречи на тези страни, които искат да се интегрират по-дълбоко.

„Това, което ни липсва не е яснота на проблемите, а готовността да ги решаваме заедно и това трябва да се промени“, заяви той.

Дори и да се развива с различни темпове обаче, ЕС трябва да остане верен на базисните си принципи като демокрацията, човешките права, върховенството на закона, каза германският президент.

„Не трябва да мълчим, когато, когато се случват неща като закриването на Централноевропейския университет в Будапеща“, каза той.

Управляващата партия „Фидес“ прие закон, който налага закриването на това учебно заведение, защото налага условия, които то не изпълнява.

Сорос, който критикува за авторитаризъм унгарския министър-председател Виктор Орбан, е роден в Будапеща и емигрирал във Великобритания през 1947 г.